fallback

Как изглежда Chevrolet Volt след 752 000 км пробег (ВИДЕО)

Електромоторът вече не става за нищо, хибридът се движи само на бензин

Американецът Ерик Белмър е изминал с червения си хибрид Chevrolet Volt 467 838 мили (повече от 752 хиляди км). Като доказателство той публикува в интернет снимка от одометъра на автомобила.

В делничните дни Ерик изминава около 354 км с този Chevrolet Volt - около 177 км до работа и също толкова обратно до дома. Като цяло американецът е доволен от колата си. Посочва, че след 640 000 километра са се появили проблеми, но ремонтът бил бърз и сега автомобилът е в добро състояние за изминаните километри.

Според Белмър първото поколение на Chevrolet Volt се оказало надеждно и дълготрайно. Най-големият годишен разход за собственика му е замяната на гумите. Това всъщност не е изненадващо, като се има предвид колко често Ерик е зад волана. "За мен този Volt е мечтаният автомобил. Всеки ден, в който го карам, изпитвам огромно удоволствие", разказва собственикът.

Сега този Chevrolet Volt върви изключително само на бензин, защото след появата на проблем в батерията електрическият двигател става невъзможен за използване. Хибридът има и други, по-малки проблеми, но над 752 хиляди километра пробег е впечатляваща цифра за всеки автомобил.

fallback
  • #7
    анонимен ( преди 5 години )
    Не е случайно, че Приусът се кара за такси - това му е единственото смислено приложение. Кола, която не излиза от града и прави много километри. Но в големите европейски градове Приусът е твърде нисък клас за такси. Там се въртят Е класи.
  • #6
    анонимен ( преди 5 години )
    Преди години, когато излезе, доста таксиджии в Германия я караха тази кола, само, че с името Опел Ампера. 1:1 са с Шевито. В момента няма таксита с този модел. Доста странно, а не е да кажеш, че е стара, кой знае колко. Щом има Приуси 2-ра генерация таксита на повече от 10 години, смятайте. Милионници са от всякъде. Те 3-тата генерация са отдавна милионици, а какво остава за 2-ра. Вече гледам, че има таксита от новите Приуси. 5-то поколение ли кое се водят не зная. И все повече са,което е добре.
  • #5
    анонимен ( преди 5 години )
    По ел. системата, ако има проблем го оправяш или я разкарваш да не тези на колата. И без това като не работи няма полза от нея, а само вреда - теглото. Интересно ми е също без ел. системата колко гориво му харчи. Преди време на тестовете даваха около 8/100 разход, като му свърши батерията, което си е доста. А между другото тази кола е икономична само и единствено, ако е караш със заредена батерия от контакта в къщи. Включи ли се ДВГ и икономията веднага се изпарява.
  • #4
    Ненимона ( преди 5 години )
    752 хиляди наистина не е цифра, а число.
  • #3
    анонимен ( преди 5 години )
    Споко, следващия в следващия модел Болт, ГМ ще коригират тази грешка, че изминава толкова километри без да се наложи да го сменяш.
  • #2
    анонимен ( преди 5 години )
    Този пробег се равнява на около 300 000 по българските пътища.
  • #1
    анонимен ( преди 5 години )
    752 хиляди не е цифра
fallback
Последни