fallback

Карлос Гон ще говори пред съда във вторник

Бившият шеф на Nissan за първи път излиза от ареста в Токио

Бившият шеф на Nissan Карлос Гон за първи път ще излезе от ареста във вторник, когато трябва да се яви пред съда в Токио, където ще бъдат изслушани мотивите на ареста и обвиненията срещу него. Това ще е и първата възможност медиите и обществеността като цяло да чуят отговора му на обвиненията, които са повдигнати срещу него.

Гон беше арестуван на 19 ноември на летището в Токио, а след това периодично прокуратурата удължава престоя му в ареста с нови обвинения.

Тази седмица съдът реши да остави Гон в ареста до 11 януари, след като срещу него беше повдигнато обвинение, че е прехвърлил на Nissan плащането на негови лични финансови задължения, дошли от неуспешни инвестиции. Това обвинение е свързано с информацията, че Гон е платил с пари на Nissan на бизнесмен от Саудитска Арабия, който преди това му е помогнал да излезе от финансовите затруднения, в които се е оказал.

Според статия във вестник The New York Times, Гон и семейството му твърдят, че той е невинен, а Карлос предаде свое изявление чрез адвоката си, което гласи: „Искам позицията ми да бъде чута и да възстановя честта си в съда”.

Бившият директор на Nissan Грег Кели, който беше арестуван заедно с Гон, вече беше освободен от ареста под гаранция, а според прокуратурата точно той е архитект на схемата за укриване на половината доходи на Гон, заради която започна делото срещу него. След ареста на Гон той загуби постовете си в Nissan и Mitsubishi, но засега остава президент и главен изпълнителен директор на Renault въпреки сериозния натиск от страна на правителството на Франция той да бъде сменен.

fallback
  • #1
    анонимен ( преди 5 години )
    "След ареста на Гон той загуби постовете си в Nissan и Mitsubishi, но засега остава президент и главен изпълнителен директор на Renault ..." - позната родна картинка! Нали е наш човек ...
fallback
Последни