fallback

Volvo слага камери, които ще следят водачите

Засега устройствата ще се поръчват само като екстра

През тази година Volvo ще предложи на пазара автомобили, оборудвани с камери, които следят поведението на водача, прогнозираха специализирани медии. Компанията все още не е потвърдила тази информация, съобщена първо от списание Car. И въпреки притесненията, че така се нарушава личното пространство на водачите, много анализатори са на мнение, че камерите всъщност ще помогнат на шофьорите и ще имат принос, подобен на съвременните смартфони и преносимите уреди за проверка на здравословното състояние.

Директорът на Volvo, отговарящ за дигиталните проекти, Атиф Рафик, обясни, че камерите наборда на колите ще се появят в следващите 12 месеца, засега само като опция, така че да не бъдат натрапени на клиентите.

„Камерите, които следят поведението на водача ще се екстра в нашите коли през 2019 година – заяви Рафик. – Говорим за много напреднали технологии, тези камери могат да нивото на глюкоза или да се обадят в болницата ако засекат, че шофьорът има здравословен проблем.”

Шведската компания има имидж на автомобилен производител, за който безопасността на пътя е най-важна и сега шефовете й вярват, че използването на камери, които могат да предскажат, не само да установят, здравословните проблеми на водачите, ще е стъпка в правилната посока.

Първият такъв експеримент на Volvo е от 2014 година, когато с такива камери беше следено поведението на различни водачи в Шанхай, за да се анализират реакциите в стресови ситуации, свързани с шофиране в натоварен градски трафик. Такива камери се използват и в проекта на Volvo за автономен автомобил с прототип XC90, който носи името Drive Me. През 2017 с тяхна помощ беше изследвана промяната в поведението на водача при преминаване към режим на автономно придвижване.

fallback
  • #2
    анонимен ( преди 5 години )
    а лично пространство ще се предлага ли като екстра или ще отпадне след 2020та??
  • #1
    анонимен ( преди 5 години )
    Преди и мигачите бяха екстра, за да не се натрапват на водачите, ама ей на!
fallback
Последни