fallback

Как уличните лампи ще ни намират места за паркиране

Няколко новаторски технологии, които могат наистина да сведат катастрофите до нула

Днес за пръв път в историята над половината човечество живее в градовете. През следващите 30 години градското население ще набъбне с още около два и половина милиарда души - и тогава вече днешните задръствания и улични злополуки ще ни се струват детска игра. Освен ако не само автомобилите, но и самите улици не поумнеят внезапно.

"КОЛЕЛА" се разходи до Лас Вегас, столицата на хазарта, греха и електрониката, за да се запознае именно с напредъка в тази област на компании като Continental. Германският гигант отдавна вече работи по своята "Визия Нула" - стратегия как не само смъртните случаи, но и инцидентите по пътищата да спрат веднъж завинаги.

ЗА ТАЗИ ЦЕЛ САМО ПО-СЪВЪРШЕНИ системи за безопасност в колите ни няма да са достатъчни. Автомобилите трябва да станат част от едно по-голямо, интелигентно цяло, което включва пътищата, светофарите, пешеходците и всички други фактори в движението. Звучи като фантастика. Но всъщност вече е реалност: първият интелигентен пътен участък е създаден и се тества от Continental в калифорнийското градче Уолнът Крийк.

Интелигентната улична лампа не изглежда кой знае колко по-различно от обикновената, но върши несравнимо повече работа - и пести доста енергия

ТАМ ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ в автомобила е в непрекъсната връзка и получава данни от настилката, от светофарите, от камерите на пешеходните пътеки, от другите коли, дори от пешеходците и колоездачите. Системата може да ви предупреди за пресичащи хора и препятствия, още преди да сте ги видели, и освен това може да адаптира светофара към трафика, намалявайки престоя и емисиите.

Автономни модули като CUbE могат да разчистят улиците от автобуси, маршрутки и куриерски ванове, и най-после да ни предложат удобен и приятен обществен транспорт

УЛИЧНОТО ОСВЕТЛЕНИЕ СЪЩО може да се сдобие с възприятия и интелект. тези футуристични лампи на Conti не само светят единствено когато преминава кола (пестейки доста енергия), но и следят пътя за препятствия и опасности, и ще ви предупредят, ако на платното има паднало дърво например. Освен това контролират местата за паркиране и могат директно да упътят колата ви към най-близкото.

Като ви достави пратката, роботът ви позвънява на вратата. Ако не отворите, ще остави пратката на прага или ще я върне обратно, ако сте заявили лично получаване

И НАКРАЯ ИДВА ЧЕРЕШКАТА на тортата: това електронно куче, разработено от германците в партньорство с швейцарска компания за роботика. Наречено AnyMAL, то може да доставя пратки до прага ви - и даже да ви позвъни на вратата. В съчетание с автономния транспортьор, наречен CUbE, то може забележимо да намали огромната флотилия от бусове за доставка, които задръстват градовете ни в епохата на онлайн търговията. И да предотврати безбройните инциденти, предизвикани от неправилно паркирали "само за минутка" куриери.

ГАЛЕРИЯ: Технологиите, които могат да сложат край на катастрофите

fallback
  • #1
    анонимен ( преди 5 години )
    а един мармот завиваше шоколад в хартия...
fallback
Последни