fallback

Fiesta, iQ и Golf в битка за „Световен автомобил на 2009”

Надпреварата за „Световен автомобил на годината” се опитва да бъде алтернатива на „Автомобил на годината” избиран в Европа, Северна Америка и Япония.

„Световен автомобил на 2009 г.” ще бъде избран от жури съставено от 59 журналисти от автомобилни издания от 25 държави в света. Изискването е, автомобилите участващи в надпреварата да са били пуснати в продажба през 2008 г. поне на два континента. Журито обяви тримата финалисти, които тази година се състезават за титлата „Световен автомобил на годината 2009”. Това са Ford Fiesta, Toyota iQ и Volkswagen Golf VI. Наред с тази надпревара традиционно се излъчват и победители в категорията „World Performance Car Of The Year” (За най-добър спортен автомобил), „World Green Car Of The Year” (За най-екологичен автомобил) и „World Car Design Of The Year” (За автомобил с най-добър дизайн).  При спортните автомобили кандидати за титлата са Chevrolet Corvette ZR1, Nissan GT-R и обновеното Porsche 911 Carrera. При екологичните модели в надпреварата са водородната Honda FCX Clarity, електромобилът Mitsubishi iMiEV  и отново Toyota iQ. Наградата за най-добър дизайн на финала си оспорват Citroën C5, Fiat 500 и Jaguar XF. Надпреварата за „Световен автомобил на годината” е доста нова и все още няма популярността и традициите на подобни конкурси реализирани в Европа или САЩ. За първи път „Световен автомобил на годината” беше избран през 2005 г. когато начело застана Audi A6. През 2006 номер едно беше новата генерация на BMW Серия-3, през 2007 първи беше Lexus LS460, a миналата година Mazda 2. Победителят през тази година ще бъде обявен на 9 април по време на автомобилния салон в Ню Йорк.
Тагове:
fallback
  • #16
    A4 ( преди 15 години )
    Най-много се палят "шкодаджиите".Имат нужда постоянно да си повтарят,че колата им е върха,просто за да си повярват сами.Така поне за малко забравят,че всъщност са си дали парите за посредствено копие на отчайващо стар модел,който дори за времето беше разочароващ!
  • #15
    A4 ( преди 15 години )
    Искаш да кажеш,че Golf6 не е на платформата на Golf5,така ли?Ами това ще е новина дори и за самите VW,хи,хи,хи...!!! голяма веселба прдизвика с невежеството си!!!
  • #14
    LUPI ( преди 15 години )
    Много сте зле разбирачи ниедни.На една платформа може да се правят коли с различни междуосия.А4,А6, пасат,голф-всичките са с различни междуосия.Междуосието не доказва нищо.
  • #13
    A4 ( преди 15 години )
    Да бе,наистина!И аз се учудвам какви хора има!
  • #12
    T ( преди 15 години )
    Ей какво нещо е злобата...
  • #11
    A4 ( преди 15 години )
    Пак излагация,Октавия 2004 е голф 4 (2.51 м.),а сегашната,уж нова Октавия е голф 5 (2.57).Т.е. Голф 6 и Октавия са едно поколение назад,на базата от 2002.Отделно от това,като изкл. фаровете и стоповете,странично "новата" Октавия е съвсем като най-първата,едно към едно.С грозните тънки дъги на калниците.Нищо на практика не е променено.Типично в духа на VW.
  • #10
    A4 ( преди 15 години )
    На каква платформа е А4,я кажи,че стана смешен!А4 е Пасат,ако не знаеш!Хайде,отивай да изкарваш овцете да пасете ....
  • #9
    Анонимен ( преди 15 години )
    Направо не ми се вярва какви контейнери са номинирани. Тия хора с всичкия си ли са?
  • #8
    k ( преди 15 години )
    go go fiesta!
  • #7
    Анонимен ( преди 15 години )
    Октавията е модел 2004 с каква платформа да е?
fallback
Последни