IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

General Motors и Chrysler преговарят за сливане

Американските групи General Motors и Chrysler водят преговори за сливане, съобщават световните информационни агенции.

General Motors и Chrysler преговарят за сливане
Разговорите продължавали вече повече от месец, но все още няма конкретна договореност. Не е ясна и целта около която двата гиганта се договарят, дали става въпрос за сливане или за поглъщане (вероятно на Chrysler от GM). 


General Motors е най-големият автомобилен производител в САЩ, а Chrysler е на трето място, като между тях е Ford

Вероятно стъпката е предизвикана от кризата в която се намират американските производители, като продукцията им пада заедно с продажбите. През тази година продажбите на американските фирми паднаха на най-ниското си равнище от 15 години. 

През последните месеци кризата в автомобилната индустрия се засили от финансовия колапс в който изпадна американската (а и световната) икономика. Тези дни цената на акциите на General Motors достигна до 60 годишен минимум. 

Проблемите естествено не засягат само GM и Chrysler. Ясно е, че трусове и промени очакват и други автомобилни компании, като началото ще бъде в САЩ. Според информационната агенция Reuters, вторият по мощ производител на автомобили в САЩ – Ford, планира да продаде част от своя дял в японската Mazda. Сега Ford притежава 33.4% от Mazdа.
0 от 500