fallback

Jaguar XJ на 40 години

Култовият Jaguar XJ стана на 40 години.

За да отбележат годишнината от фирмата организират редица чествания, включително и надпревара на пистата в Нюрбургринг. За изминалите години британската фирма е продала над 900 000 броя от модела XJ. Сега в подготовка е новото поколение на XJ, което трябва да видим скоро. Първият Jaguar XJ е бил пуснат на пазара през септември 1968 г. като е бил флагман на фирмата. Това е последният модел на Jaguar който е бил създаден с помощта на сър Уйлям Лайънс (William Lyons), основателят на фирмата. Този автомобил е бил произвеждан и под марката на Daimler Motor Company. До 90-те години дизайнът на модела почти не се променя. Оригиналният автомобил е предлаган с два двигателя – 2.8 и 4.2 литра, но през 1972 се появява и версия с двигател V12 имащ обем 5.3 литра. С този двигател XJ постига максимална скорост 240 км/час, което го прави най-бързия сериен седан в света за времето си. С петролната криза от началото на 70-те години от Jaguar са принудени да въведат по-икономичния агрегат с шест цилиндъра и обем 3.4 литра. През 90-те години обаче се появява отново V12, този път с обем 6.0 литра.
Тагове:
fallback
  • #2
    NANI ( преди 16 години )
    Do kolkoto znam tova e edinstvenata kola,koqto se osmelqva da spori s Mercedes po otno6enie na voziqta:) ili pone taka s1m 4uval:)))))))))))))))
  • #1
    Анонимен ( преди 16 години )
    това което най-много харесвам в този модел е традицията! концепсията на дизайна не е променяна от 40 години, но все още изглежда страхотно!
fallback
Последни