fallback

АвтоВАЗ ще произвежда и Lada Priora работеща на газ

АвтоВАЗ започва производството на нова модификация на модела Lada Priora CNG, която както показва името й, ще използва за гориво природен газ.

Според агенция Интерфакс, вече са произведени няколко прототипа на модела, които сега преминават през тестове. Изпитва се надеждността на колата като се правят краш-тестове с удар отзад, където е разположен резервоарът за газ. Оценяват се и динамичните качества на автомобила и неговата стабилност на пътя. Lada Priora CNG има два резервоара – един за втечнен природен газ, събиращ 80 литра и втори за бензин, който е резервен и събира само 15 литра гориво. Предварителната оценка е, че цената на Priora CNG ще бъде по-висока от тази на стандартната версия с около 35 000 рубли (около 1 900 лева). Първоначално в АвтоВАЗ ще произвеждат годишно около 20 000 автомобила от модела Priora CNG. Ако търсенето се окаже голямо тези количества ще се увеличат.  
Тагове:
fallback
  • #3
    dessoboy ( преди 15 години )
    Lada priora CNG: резервоарът събира 80 литра втечнен природен газ и 26 литра сгъстен природен газ.Бих желал да изясня, че метанът може да бъде втечнен, но за това е нужно доста по-голямо налягане. За сега за българите втечняването на природен газ е скъпо удоволствие и все още не е практика. У нас метанът се предлага в газообразно състояние(под формата на сгъстен природен газ) под налягане от около 200 атмосфери. Т.е. с метан от нашите станции колата ще извърви тройно по-малко разстояние, отколкото ако бутилката бъде напълнена като хората до горе с течен природен газ. С други думи строго относително е колко километра могат да бъдат изминати с една бутилка.
  • #2
    automedia ( преди 16 години )
    Забележката е съвсем вярна. Очевидно става дума за природен газ. Извиняваме се за грешката и благодарим на читателя.
  • #1
    Вълчан ( преди 16 години )
    Пак се излагате като кифладжии - CGN означава метан (природен газ), а не пропан-бутан! Пропан-бутанът се означава обикновено с LPG (втечнен петролен газ). Моля да си/ни изясните на кое от двете горива ще е Ладата.
fallback
Последни