fallback

Трябва ли да се сваля акумулаторът през зимата?

Съвременните батерии са устойчиви на минусовите температури, но понякога и за тях е по-добре да са на топло

Един от споровете между шофьорите е дали акумулатора на автомобила трябва да се сваля и прибира на топло, когато навън температурите паднат под нулата и натрупа сняг. Къде трябва да се съхранява през зимата този много важен компонент – под капака или на топло в стаята, отговарят експертите от qualitymotors.Тези, които предпочитат за взимат акумулатора със себе си, имат своите аргументи. Те смятат, че при минусовите температури батерията е ранима и чувствителна. Съответно, ако тя пренощува на топло, на сутринта няма да създава никакви проблеми и автомобилът лесно ще запали.От друга страна са противниците на подобно мнение, чиито доводи са повече на брой. На първо място, те твърдят, че на студа акумулаторът се разрежда значително по-бавно, отколкото на топло. Второто – свалянето на батерията ще създаде допълнителни проблеми със мултимедия, сигнализация и други системи на автомобила. И трето – самото сваляне на акумулатора, а след това и поставянето му, не са никак приятни занимания, особено в студа.Според специалистите, по-близо до истината са вторите. Съвременните акумулатори са подготвени за студено време. При отрицателни температури те не замръзват и не се налага да бъдат местени на топло. Единственото, от което се нуждаят, е проверка на състоянието и почистване на клемите.Дори при много студено време здравият акумулатор трябва да си остане под капака, където му е мястото. Старата и увредена батерия на свой ред може да се сваля и да се „реанимира”, но общо-взето това е напълно излишно, защото, каквото  и да се прави с нея, тя никога няма да работи както трябба.Ако обаче автомобилът не се използва през зимата, то акумулаторът трябва да се махне и да се съхранява на сухо и отопляемо място. Продължителното му излагане на минусовите температури, когато не се използва, води до загуба на заряда в него. Съответно това му нанася големи вреди, които са необратими. Докато е свалена, батерията трябва да се зарежда поне веднъж на 3 месеца, за запази качествата си. Снимки: qualitymotors

Тагове:
fallback
  • #2
    Анонимен ( преди 5 години )
    един старт на автомобила губи толкова капацитет на акумулатора, който се възстановява за минимум 30 минути работа на двигателят !смятайа ако карате на кратки разстояния и постоянно палите и гасите - трябва си редовно дозареждане - поне един път в месеца !и по закон - акумулаторът винаги ще ви предаде в най неподходящия момент затова мислете една крачка напред !
  • #1
    ядосан ( преди 5 години )
    Единствено автора на тази безсмислена и идиотска статия си демонтира и монтира акумулатора всеки ден през зимата! Де да можеше и малко ум да си зареди и монтира от някъде!
fallback
Последни