fallback

7 от най-редките автомобили

За някои от тях колекционерите плащат 8-цифрени суми

Много хора обичат да колекционират всякакви неща. Някои обаче могат да си позволят да събират автомобили, при това много редки и много скъпи. Както във всяко хоби, така и в колекционирането на коли има такива образци, за които истинските ценители са готови да платят дори осемцифрови суми.Rolls-Royce 15 hpЕдин от първите автомобили на марката Rolls-Royce, който се появява на 23 декември 1904 г. Колата е ценна не само от историческа гледна точка, но и от колекционерска. Работата е в това, че само един 15 hp е оцелял до днес. Оценява се на 35 млн. долара, което го прави един от най-скъпите автомобили в света.Leyat Helicа D21Кола, разработена през 1921 г. Предвидена е като хибрид между самолет и автомобил. По пътя Leyat Helica D21 се движи с помощта на винт, който заедно с леката каросерия може да осигури достатъчна тяга. Автомобилът се произвежда до 1925 г., създадени са 30 бройки.Ferrari 250 GT California Spyder SWBСамите специалисти от Ferrari считат тази кола за едно от най-добрите и красиви свои творения. Моделът е произведен през 1959 г. в малка серия от 46 бройки. Това е една от причините, поради които този автомобил да е много скъп. Не е ясно къде се намират повечето от запазените досета Ferrari 250 GT California Spyder SWB. Преди няколко години едно бе продадено на търг за 17,5 милиона долара.Oldsmobile F-88През 1954 г. дизайнът именно на тази кола определя модните тенденции на целия американски пазар. Проектантите се оглеждат по конструкцията и дизайна му чак до 1964 г. Странно е, че самият F-88 бе произведен в едва четири бройки. Сега всички те са в частни колекции. Последният път този автомобил бе препродаден през 2005 г. срещу около 3 милиона долара.Porsche 916Гордостта на германската компания Porsche AG. Произведен е през 1972 г. За основа е взет предишния модел 914. Подобно на много други подобни модели, Porsche 916 се произвежда в ограничена серия от само 11 автомобила. Всички се намират в гаражите на частни колекционери.Talbot-Lago T26 Grand SportФренска рядкост, произведена само в 12 единици през 1948 г. Колата сред любимците на колекционерите не само зааради яркия си и уникален дизайн, но и поради техническите характеристики. На пътя автомобилът се чувства уверен и бърз, и напълно съответства на помпозното си име.Mercedes-Benz 300 SLОще един спортен автомобил, произвеждан в периода от 1955 до 1963 г. Забележителен е вече само с това, че е първият спортен автомобил в историята на Mercedes-Benz. От него са сглобени общо 3258 бройки. Сред всички модели на компанията се смята, че е един от най-ценните. Този автомобил струва над 700 хиляди долара.

Тагове:
fallback
  • #6
    васо ( преди 5 години )
    Не видях японски шедьоври-аах забравих, те са произвеждали по това време водни помпи и шевни машини
  • #5
    АлКапоне ( преди 5 години )
    Някоя Чайка,ЗИЛ или друго недоразумение,има ли?
  • #4
    Бъгчо ( преди 5 години )
    "за тази каруца на ролс ройс 31млн а за този прекрасен мерцедес 700к..."Това може да го напише само някой, който не си спомня какви трошляци се търкаляха по пътя през 1904 г.
  • #3
    Бакшелов ( преди 5 години )
    Видех ролса напудрен на гоубляне. Един собственик баба от Германия. Че купим преди гражданската да удари една две хилки.
  • #2
    Анонимен ( преди 5 години )
    При положение, че е един от първите ролсове и е само един екземплят- нормално. И 250 GTO струва толково и отгоре. SL-a e "по- масов"
  • #1
    Анонимен ( преди 5 години )
    за тази каруца на ролс ройс 31млн а за този прекрасен мерцедес 700к...
fallback
Последни