fallback

Кого ще нараняват бъдещите безпилотни коли? (ВИДЕО)

Автономните машини са изправени пред сложни морални дилеми

Медицинската лаборатория на Масачусетския технологичен институт обяви резултатите от продължило 2 години изследване. Проектът се казва Moral Machine (морална машина) и трябва да даде отговор на някои основни въпроса. Основният от тях „какво решение трябва да вземе безпилотния автомобил в ситуация, в която се налага да избира между това да блъсне пресичаш пешеходец или да избегне удари, но подложи на риск живота на возещите се в колата пътници?” Учените са разиграли стотици различни сценарий, различаващи се по броя на хората в автомобила и на пешеходците. Те са разиграни пред милиони хора в 233 държави, като в крайна сметка са получени 40 млн. различни отговора. Съответно от тях са направени любопитни изводи. Основното в случая е, че безпилотният автомобил не знае на каква възраст и от какъв пол са както хората, които превозва, така и тези, които пресичат пътя. При един от сценариите, в автомобила се возят двама възрастни с дете, престъпник и куче. В същото време пътя пресичат бездомник, куче, жена-лекар и бизнесмен, и колата трябва да вземе решение коя от двете групи да жертва.

Тагове:
fallback
  • #5
    топчо с Ъ ( преди 5 години )
    абе... не е най-интелигентното морално уравнение...ако се спазва правилника за движение - 50-90-140 и при намалена видимост по-малко, няма как да караш в града с такава скорост, че да не видиш пешеходец и да трябва да избираш м/у такъв сценарии.Още повече, че до 64км/ч в кола вече се оцелява!Ае със здраве, морален казус без подплата.
  • #4
    Анонимен ( преди 5 години )
    и къде е новината?
  • #3
    Анонимен ( преди 5 години )
    И кво? Безпилотниците ще прелитат през пешеходни пътеки ли? А това с професията на пътници и пешеходци, съответно необходимост за живот, е мега хипер супер малоумно. Все едно сега шофирайки преценяваш кого да отнесеш. Пълни глупости от хора живеещи в една теоретична вселена.
  • #2
    Анонимен ( преди 5 години )
    И на мен ми чезнат коментари, но това е демокрация и цензурата е на по-високо ниво дори от комунизма.Уж се борихме за свобода на словото, а всъщност е доста по-страшно. Всичко се следи, подслушва, записва и цензурира. И каква е раликата от лошият комунизъм питам?! Никаква!А ти тинтирит си толкова ку-хо парче, че изобщо не трябва да ти се дава да имаш достъп до интеренет! Първо се излекувай и чак тогава!
  • #1
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Хах... и какво толкова казах, че някой се засегна и коментара изчезна? Да не съм излъгал?!!
fallback
Последни