fallback

Задава се цяла гама малки кросоувъри от VAG групата

След успеха на SUV платформата Cayenne/Touareg/Q7, от VW са решили да се пробват и при мини-джиповете.

Volkswagen Audi Group е на път да лансира цяла гама от нови, мини кросоувъри. Това ще са Audi Q1, Skoda Yeti и VW Polo SUV. Първи на пазара, през 2009 година, ще се появи Yeti на Skoda. Това е логично, защото за него се заговори много отдавна, въпреки че беше твърде вероятно модела да остане само концептуален. Година по-късно, ще бъде премиерата на Audi Q1 и последен през 2011 - Polo SUV.Графика на Audi Q1 concept.Въпреки, че всички модели от платформата са интересни, покрай Q1 се вдига най-много шум. От Инголщат прогнозират, че около половината броики от луксозното супер-мини А1, ще са офроуд версията Q1. Докато Yeti и Polo ще се продават във вариант с пет врати, малкото 4х4 от Audi ще бъде само в спортна модификация с три врати.Прототипът на Skoda Yeti, показан на множество автомобилни изложения в Европа.В Европа малките вседеходчета ще се съревновават, освен помежду си, основно с BMW и Ford, а именно Mini Crossman, Land Rover LRX и Volvo XC30, ако види бял свят. Платформата ще ползва предпочитаната от VAG 4х4 система 4motion. Тя разпределя променливо въртящия момент между осите и различните колела, благодарение виско-съединител. В новите мини-SUV автомобили няма да има механично заключващи се диференциали за тежък офроуд, но те ще могат да разчитат на всички системи за изкачване и спускане по наклон представени при VW Tiguan.Audi Q1 е планирано с два двигателя в различни мощности – 1,4-литров бензинов двигател, с версии от 122 до 170 конски сили и 1,6-литров дизел, от новото common-rail поколение на VAG, с мощност между 80 и 130 коня. Ще има и две скоростни кутии – 6-степенна ръчна и 7-степенна DSG полу-автоматина. Въпреки общата продукция, VW Polo SUV ще разполага с повече, но по-маломощни двигатели – 1,2 и 1,4 литра бензин и 1,6 дизел, в мощности между 70 и 122 конски сили. Очаква се и вариант с предно предаване, както при Polo Crossover сега Агрегатите при Skoda Yeti все още не се ясни. Едно обаче е сигурно – ще видим и хибридни еко варианти, базирани на новата мини SUV платформа. Volkswagen Cross Polo.
Тагове:
fallback
  • #4
    Gio ( преди 16 години )
    ...който си плати, за него пишат...
  • #3
    mad max ( преди 16 години )
    а малките панди4х4 на фиат, имаще и едно субало джъсти4х4, да не мислят, че света започва от вчера : )), дайхатсу имат и те разни малки возилца със задвижване на четирите колелца
  • #2
    Коко ( преди 16 години )
    Е и? Какво общо има Нисан Кашкавал с Фолксваген Ауди Груп? Мини сув-ове има откакто свят светува, пример - Сузуки Самурай и производните му високо-проходими колички от супермаркета.
  • #1
    Nissan ( преди 16 години )
    Останах с недоумение от статията.Първия такъв мини кросовър е на Nissan (модела е QashQai) и се продава от Март 2007 (и все още е единствен). В статииката нищо не се споменава за него, а фактите говорят, че за 9 месеца (до края на 2007) са продадени 100 000 бройки, което явно събуди апетита на някой европейски компанийки!
fallback
Последни