fallback

Сърбия вдигна магистралните такси за чужденци

Местните ще плащат по старому. Скандалната мярка се обяснява с валутния курс

От днес Република Сърбия увеличи таксите, които събира за магистралите си от автомобилите с чужда регистрация, съобщава телевизия RTS. Увеличението е с около 7%, и занапред българите, пътуващи от Ниш до Белград, ще плащат по 7 евро за лек автомобил вместо досегашните 6.50 евро. За автомобилите със сръбска регистрация таксата в динари си остава без промяна. Магистралата от Димитровград към Ниш бе построена с европейски средства. Но сега гражданите на ЕС ще плащат за нея повече, отколкото гражданите на СърбияКомпанията Puteva Srbije, която стопанисва магистралите, увери, че решението е съгласувано с правителството в Белград. Оправданието за скандалната мярка, която третира по различен начин чуждестранните и местните граждани, е в промяната във валутния курс. От компанията напомнят, че досегашните тарифи в евро били изчислени по официалния курс от ноември 2014 година, който беше 120.4 динара за евро. Сега за база е взет курсът от 10 септември тази година - 118.29 динара за евро. Обяснението не е съвсем убедително, защото разликата в курса е едва 1.7%, а поскъпването на таксите е с над 7%. Политиката на Puteva Srbije е таксите да се закръгляват до половин или цяло евро - тоест ако тарифата в динари излиза 1.02 евро, ще платите 1.50, а ако е 6.55 евро, ще платите 7. Засега не е ясно и дали българските и други граждани ще могат да плащат по непроменените тарифи в динари, ако притежават такава валута.Ако няма такава възможност, става дума за откровен случай на дискриминация.

Тагове:
fallback
  • #12
    Алексей ( преди 5 години )
    Бих препоръчал минаване през Видин - Сърбия и на Железни врата Румъния до Арад и влизане в Сегед. В Румъния винетката е дневна и е 1 евро за лека кола.
  • #11
    GTE ( преди 5 години )
    От Солун до Атина и след това обратно удоволствието излиза 70 евра и няма алтернативен маршрут.
  • #10
    Стига плюхте бе ( преди 5 години )
    А знаете ли какви са таксите в Хърватска, да не говорим в Унгария колко струва винетката и какви дупки са след Будапеща?
  • #9
    Sashe ( преди 5 години )
    Навсякъде по магистралните бензиностанции се пюаща с карта и нмя грижи. Не е толкова зле.Едно време по стария път до Ниш имаше каубойски места и екземпляри ама вече свърши тая.
  • #8
    Тошко Балкански ( преди 5 години )
    На всяка една путарина може да се плаща с карта и тогава няма никакво значение - цената ти е в динари и плащаш спрямо глокс продва на банакта издател на картата. Така избягваш и безумните разговори от типа на " нямам да ти върна" " дай да почерпиш" и тн....
  • #7
    дада ( преди 5 години )
    Кой ви кара да минавате през Сърбия.
  • #6
    Патил ( преди 5 години )
    На местата за плащане също ся нагли и ресто ну връщат, ако даваш евро. Много рядко се случва да върнат нещо, ако са центове. Имаше период, когато цените ги пишеха само в динари и ти като им кажеш, че плащаш в евро и ти казват някаква цена, която я няма на никакъв обменен к0рс. Съветът ми е да си обмуните динари и сямо с тях да плащате и по възможност никъде да не спирате в крайпътни стоянки и заведения. Има много престъпници точно ня такива места. В Хърватскя е подобно, но малко по-добре.
  • #5
    Патил ( преди 5 години )
    Сърбите са изключително нагли. Лъжат, мажат и гледат по най-селският начин да те прецакат. Митничарите непрекъснато ме питат:"брато имаш ли нещо да почерпиш", къде съм ходил, какво съм правил, цигари, пиене, кафе или бонбони дали нямам за почерпка. Спирали са ме и са ме отбивали отстрани на митницата, като кажа, че нямам нищо. Държат ме ей така без някой да ме провери и по някое време дойде някой и ми каже да тръгвам.Носете си динари за там иначе ще сте прецакани много с к0рса който си измислят
  • #4
    цъцъкязък ( преди 5 години )
    ае те без туй се правеха на луди да не връщат 50цента дай брато ! поне си искаха някой от тях директно откровенно и леко нахално има и принципни дето връщат ама рядко пък като си тръгнал да пътуваш си заделил едни пари и за 5о цента няма да се циганиш да се бавиш и задържаш колоната сърбите даже ме кефеха като казват директно за едно кафе ше оставиш 50 цента нали? а хърватите ми се сториха повече *** от тях
  • #3
    Анонимен ( преди 5 години )
    не е въпросът за единия лев, а за принципа. Аман от държавни дружества, които се държат като измамници от женския пазар
fallback
Последни