IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Холандци направиха електромобил от лен и захар

Пробегът на Noah е 240 км, а максималната му скорост - 110 км/ч

Холандци направиха електромобил от лен и захар

Студенти от Техническия университет в Айндховен, Холандия, показаха прототип на биоразградим електрически автомобил. Панелите, шасито и детайлите в интериора са изработени от ленено влакно и захар. Очакваното потребление на ток на модела е еквивалентно на консумацията на литър гориво за 300 км.

Холандци направиха електромобил от лен и захар

В основата на електромобила, наречен Noah, е шаси от сандвич панели, в чиито състава има лен и биопластмаса (произвежда се от захар). Панелите на каросерията са изработени от ленени постелки, свързани с биогума. Отбелязва се, че за производството на биоматериали е необходима шест пъти по-малко енергия, отколкото за производството на алуминий или карбон. В същото време ленените панели са доста силни и дори подходящи за създаване на зони на деформация.

Холандци направиха електромобил от лен и захар

Noah се задвижва от електрически двигател, чиято мощност не се споменава. Теглото на батерията е 60 килограма, а на автомобила - 420 кг. С едно зареждане моделът може да измине до 240 км, а максималната му скорост е 110 км/ч.

Снимки: Технически университет в Айндховен

0 от 500