IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

АВТО ВАЗ ПЛАНИРА ДА ПОВИШИ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ПОВЕЧЕ ОТ 1 МИЛИОН АВТОМОБИЛИ ГОДИШНО

Съветът на директорите на ОАО "Авто ВАЗ" разгледа днес новият стратегически план за развитие на производството до 2020 г. Планът е разработен от новия екип мениджъри на завода, начело с генералния директор Игор Есиповский.

АВТО ВАЗ ПЛАНИРА ДА ПОВИШИ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ПОВЕЧЕ ОТ 1 МИЛИОН АВТОМОБИЛИ ГОДИШНО
Един от ключовите пунктове в стратегическата програма е повишаване на производството до един милион автомобили или дори повече за година. Сега Авто ВАЗ произвежда по около 700 хиляди автомибили годишно. Плановете за бъдещото развитие на Авто ВАЗ се основават за прогнозата за общия ръст на руския пазар на автомобили. Очакванията са към 2010 г. продажбите на нови автомобили в Русия да достигнат 2.3 милиона броя годишно. В момента Волжският автозавод има 50% дял на руския пазар. Целта на новото ръководство е да запази този пазарен дял и в идните години. За целта срочно се разработва програма за повишаване на мощностите, която да позволи нарастване на производството с около 400 хиляди автомобила годишно. Това може да стане единствено с построяването на нов модерен завод. Предварителните данни показват, че за целта ще са нужни около 1 милиард долара инвестиции, потребни освен за построяването на завода и за разработката на новите модели на фирмата. Стратегическият план предвижда пускането на нови модели в компактния клас и в средния клас, както и нов offroad модел. Все още не са известни сроковете в които ще започне реализирането на новата програма, ако тя бъде одобрена от борда на директорите днес. Вече е ясно обаче, че Министерството на икономическото развитие предвижда да подкрепи финансирането на плана на ВАЗ със средства от Държавния инвестиционен фонд.