fallback

Глобиха Ford заради името Mustang

Компанията няма право да използва названието в Китай

Съдебните искове срещу китайските компании заради копирането на световноизвестни търговски марки са често срещани. Обратните ситуации обаче не се случват често, но вече една от тях е факт, съобщава Autohome.com.Съдът в град Ченду, провинция Съчуан, забрани на Ford да използва китайското имена на модела си Mustang. Искът е заведен от местния производител Yema Auto, който твърди, че на китайски език „мустанг” се превежда като „див кон”, тоест „yema”.От компанията посочват, че са регистрирали изображение на кон и името Yema като търговски знак още през 1986 г. А рекламата на Ford нанася на фирмата както морални, така и финансови щети. Съдът прие доводите на китайците и нареди на Ford не само да спре да използва названието, но и да изплати обезщетение на Yema Auto в размер на 155 000 долара.Най-любопитното е, че компанията Yema Auto, която е част от концерна SAIG (Sichuan Automobile Industry Group), произвежда кросоувъри и минивано. Всички те безочливо копират автомобили от марките Volkswagen, Toyota, Subaru и Land Rover.Снимки: Ford, Autohome

Тагове: ford mustang yema auto
fallback
  • #15
    ТТ ( преди 6 години )
    123, икономика или не - Китай не го е цъфнал и вързал, демек и лансирането засяга само няколко китайски милиардери. А от обикновения китаец, да го кажем направо - живеем по-добре! И още нещо - ние, тук - също произвеждаме, изнасяме, на абсолютно същия принцип (аутсорсинг на раб.ръка в бившите соц-страни), но мащабирано към нашата демография - 7 млн, а не 1,4 милиарда.
  • #14
    Друг анонимен ( преди 6 години )
    ми евали са се хората, не са си губили времето с ичкии
  • #13
    Анонимен ( преди 6 години )
    А всичко това което китайците правят, го могат предимно защото са много, ама много. Т.е. ако намалеят, нещата може да се променят, знаеш ли :)
  • #12
    Анонимен ( преди 6 години )
    Безобразията на китайците вървят от години и ги правят просто защото могат. Всички се натискат продуктите им да се произвеждат в Китай, защото само там се постига ниска цена с добро качество. Освен това се натискат и да продават продуктите си в самия Китай, защото това е най-големия пазар в света. И в двата случая китайците държат козовете и правят каквото си искат, особено на собствена територия.
  • #11
    бъчваря ( преди 6 години )
    Вижте сега..по български тоя град добре би било да се казва Xуйна или Xуйня.
  • #10
    бъчваря ( преди 6 години )
    155000 долара глоба...това е цената на два Мустанга , хаха. Но хората са си прави. Аз обаче се чудя нещп...тук доста често имаме китайски имена като това:Хуайнан. Тоя град е побратимен с Русе и има население 1.7 милиона. По китайска логика трябва да забраним на града да се казва така по обясними причини. Какво ли ще кажат 1.7 милиона китайци за това?
  • #9
    123 ( преди 6 години )
    Защо плюете Китай, че са правят подобни номера ? Това е похвално и трябва да е пример за поддържание на всички останали страни. Така се лансира и защитава родната икономика. Ако и в България нещата се случваха така, страната щеше да цъфва и вързва. Правосъдието трябва да работи в интерес на гражданите на страната. Наричайте го комунизъм или както щете. От подобно решение народът не губи, губят 7-8 акционери-милиардери във съответната чужда фирма. Така или иначе Фордът ще продължи да се продава
  • #8
    Хехехе! ( преди 6 години )
    Да глобиш Форд за името Мустанг е все едно да глобиш кока Кола за същото!
  • #7
    Анонимен ( преди 6 години )
    Какво ревете бе ??????Целия свят се натиска за Китйския пазар, само вие се оплаквате!Света вече е друг, и се развива по други бесни Китайски правила, а вие си стойте в панелките и се оплаквайте!
  • #6
    Анонимен ( преди 6 години )
    Човека явно преди това учтиво ги е помолил да му платят за да използват това име , те са отказали, той ги е осъдил .... в такъв случай ми прилича на изнудване което е защитено от закона
fallback
Последни