fallback

И Сърбия ще цака с магистрална такса предимно българите

От Нова година ще плащаме по 3.10 лева за коли и 18.50 лева за камиони по пътя Калотина - Ниш

Българите, които са решили да прекарат новогодишните празници в Сърбия, трябва да се приготвят да плащат магистрална такса на връщане, става ясно от информации в сръбския печат. Според тях още от 1 януари догодина започва събирането на такси за новоизградената (и все още недовършена) магистрала от Калотина до Ниш. Таксите са доста солени - 190 динара (3.13 български лева) за лек автомобил, 560 динара (9.20 лв) за автобус и 1120 динара (18.50 лв) за камион. Особено като се има предвид, че отворените за експлоатация участъци не достигат общо и 50 километра, а най-проблемната част от пътя - дефилето на Нишава преди Ниш - си остава по стария път с необезопасените тунели. Също както и в Гърция, таксата ще се плаща само от прекосяващите границата - най-вече български и турски граждани. Пунктовете за събирането й са разположени непосредствено преди границата. Така местните шофьори ще могат безплатно да ползват участъците от Ниш до Пирот, най-малкото през първата половин година. След това вероятно ще бъдат изградени нови пункове на всички входове и изходи.  Гърция приложи същия спорен подход за магистралата, свързваща границата при Кулата/Промахон с пътя Серес-Солун. Там пунктовете са разположени непосредствено след граничния пункт и пътуващите българи са принудени да плащат такса, дори след това да слязат от магистралата. Пътуващите от Солун до пограничните градчета обаче не плащат нищо. Немалко юристи възразиха навремето, че де факто това е дискриминационна политика, заобикаляща правилата на ЕС, но българската държава засега не е предприела действия. Сърбия не е член на общността, но участъците по т.нар. Коридор 10, за които ще събира такса, бяха изградени с европейски средства.  

Тагове:
fallback
  • #21
    Анонимен ( преди 6 години )
    "Кво ви цакат бе балъци? Като не искате да ви цакат минавайте по стария път да ви изпопадат пломбите. "И кой е този стар път бе умник? Кабинките са веднага след границата, минавай си откъде щеш, плащаш си. Да не кажа, че 1/3 от стария път, дефакто си е новия...Аман от умници!
  • #20
    Анонимен ( преди 6 години )
    А бе факта е че вече всички са пред нас дори за Албания има подозрения нашата инфраструктура е на 70-80 процента комунистическа и е леш некачествена и зле подържана.А винетките са пълен смех.Не случайно навсякъде в белите държави има ТОЛ система в Унгария не ме е.е какво е тва е държава с 40% ци.а.ско население от тия акъл не щем!
  • #19
    do: Аз ( преди 6 години )
    Явно ти никъде освен в Сърбия не си ходил!А да кажеш, че са им едни от най-добрите магистрали си е направо лудост. Вземи се разходи по-западно от Сърбия и ще разбереш! А няма да ти казвам, че ако слезеш от магистралата и тръгнеш по обикновените им пътища ще разбереш, че има и по-зле от нас.
  • #18
    fan. ( преди 6 години )
    до анонимния с "чуждата кошничка" Кой ти каза , че в Бългатрия няма такси за магистралите?!?!? Винетката какво е ? Не е ли пак такса за ползване на път? Преди години унгарците имаха ТОЛ сиистема - плащаше се за магистралите на пунктове според изминатото разстояние. От няколко години са с винетки , кое ли е по-добре?
  • #17
    Аз ( преди 6 години )
    Сърбите имат едни от най добрите магистрали. И да винаги се е плащало... Явно не сте излизали от България...
  • #16
    Анонимен ( преди 6 години )
    Има някакъв селянин тук, който не излиза от селото си и изобщо не го бърка, че сърбите вземали на някаква малка отсечка недоизградена магистрала пари. Е как ще го бърка селтака, като си стои при овцете и не го е еня какво става по света и около нас. Даже и на богадашче се прави колко били 3 лв.? Ами не са много, ама на отиване и връщане стават 6. А и за какво ти ги вземат не е съвсем ясно, като отсечката не е завършена, а и средствата за направата не са от държавата им или от частна фирма.
  • #15
    ami ( преди 6 години )
    Какъв е проблема че не стоплям..в Сърбия си се плаща, някой не разбрал?Статията е пълна демагогия,всеки си плаща като мине оттам.Който не иска да се кандилка през Крайова и Тимишоара..
  • #14
    Анонимен ( преди 6 години )
    Кво ви цакат бе балъци? Като не искате да ви цакат минавайте по стария път да ви изпопадат пломбите.
  • #13
    Анонимен ( преди 6 години )
    а тия дето плача с.у тия лева съм сигурен че карат с винетка 5-ръка на приятел - дето не си ги лепят на стъклото за да си ги менкат !скъсано душици !!!
  • #12
    Анонимен ( преди 6 години )
    с кеф ще им ги дам, че и повече - само да направят цялата връзка с магистрала при НИШ !дано скоро и от наша страна започнат и завършат връзката а Калотина , да се пътува бързо , сигурно и удобно /
fallback
Последни