IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW проектира магистрала за електрически мотоциклети

Германците смятат, че така ще се реши проблема със задръстванията

BMW проектира магистрала за електрически мотоциклети

BMW изследва нови начини да се справи с един от най-наболелите проблеми на модерната мобилност - задръстванията. Не е тайна за никого, че справянето с трафика е сред основните предизвикателства пред управата на всеки голям град, а решението според баварците се казва Vision E³ Way. Концепцията представлява вдигнато нависоко платно, върху което ще се движат само двуколесни превозни средства с изцяло електрическо задвижване. Новите магистрали ще бъдат покрити и на тях ще могат да се движат само електрически мотопеди, мотоциклети и тротинетки.

BMW проектира магистрала за електрически мотоциклети

Проектът е дело на китайския развойния център BMW Group Technology Office в Шанхай, чийто екип е разработил концепция за модулна мрежа от подобни магистрали, които биха могли да свързват стратегически транспортни възли, обществени транспортни станции и шопинг центрове.

Уловката е, че на новите пътища ще има ограничение на скоростта от едва 25 км/ч, за да се намали до минимум рискът от инциденти. Съоръженията ще могат да се ползват и от хора, които не разполагат с подобно возило, тъй като германците планират на всеки един от основните входове да има възможност всеки да наеме електрически мотопед.

BMW проектира магистрала за електрически мотоциклети

Повечето от секциите на тези пътища ще бъдат покрити, които ще защитава участниците в движението от метеорологичните условия. Ще има и климатична система от ново поколение, която ще работи с дъждовна вода и ще осигурава подходящата температура в затворените участъци.

BMW проектира магистрала за електрически мотоциклети

С разрастването на градовете по света, автомобилите стават все повече и повече, което натоварва сегашната пътна мрежа. Това от своя страна води до сериозно замърсяване на въздуха, което пък влошава качеството на живот на жителите на градовете. Решението на BMW едва ли изглежда, че има потенциала да реши този проблем. Подобни повдигнати пътища вече съществуват на много места по света, където досадните задръствания не са изчезнали напълно. Ограничавайки достъпът до тях само за електрически двуколесни също не прави ситуацията по-розова.

BMW проектира магистрала за електрически мотоциклети

Въпреки това, концепцията на BMW има логика, тъй като мюнхенската компания инвестира много в електрическата мобилност в последните години. Така например, марката планира да представи пет електромобила на предстоящото изложение в Лос Анджелис. Като допълнение идва и обещанието, че до 2020 всеки модел на BMW ще има и електрическа версия.

Снимки: BMW
 

Тагове: bmw
0 от 500
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    DieselGay ( преди 6 години )
    Интересна картинка - тарикатът с чистия дизел - трак-трак-пръц-пръц отстрани в задръстването и гледа завистливо двуколесните фиу-фиу острани как прелитат :D