fallback

Легенда от социализма навърши 45 години

Моделът ВАЗ-2103 отбелязва юбилея си

През септември руската компания АвтоВАЗ и всички поклонници на класическите автомобили с марката Lada празнуват юбилей – навършват се 45 години от излизането на модела ВАЗ-2103. Седанът се произвежда произвежда от 1972 до 1984 г., като от конвейра слизат около 1,3 млн. автомобили. По случай събитието АвтоВАЗ покани собственици на „тройката”, чиито машини са в добро състояние. Те преминаха през завода, както и през изпитателното трасе край него, след което си организираха обща фотосесия.Трябва да се припомни, че седанът ВАЗ-2103 е третият и последен модел, който се произвежда в рамките на споразумението с италианския автомобилен концерн Fiat от началото на 70-те години на миналия век. Това е и най-престижният модел на АвтоВАЗ, като за интериора и екстериора са използвани хромирани елементи, а салонът е в два цвята.Моделът ВАЗ-2103 е достъпен в две модификации, а двигателите са няколко с обем 1,2, 1,3 и 1,5 литра. „Тройката” се продава и зад граница, включително и в държави с обратно движение.Снимки: АвтоВАЗ 

Тагове:
fallback
  • #21
    Анонимен ( преди 6 години )
    "Все още има хора, които са живели тогава и могат да направят сравнение. "Има, да. Не искам дори да си спомням за тогава!
  • #20
    Анонимен ( преди 6 години )
    Крадливи и зли държани из късо, а сега пълна свободия и всеки може почти безнаказано да си разгърне потенциала от негативни качества.А тази свободия е нарекли демокрация. Да, да, ама не!
  • #19
    !!! ( преди 6 години )
    Колата си е класика.Имам спомени с такава.Спомени от време в което хората бяха също толкова крадливи и зли колкото сега !!!Няма значение какъв е строя щом племето е първобитно !!!
  • #18
    Fury ( преди 6 години )
    Тогава в руската преса в "За рулем" се появиха мнения, че ФИАТ 124 (ВАЗ) не е подходящ за руските условия, защото има задно зависимо предаване с много лека задница и лесно поднася по руските кални и заледени пътища. Който го е карал добре знае това. Смяташе се, че по-удачния вариант е било Рено 12 с предно предаване. Но решението е било политическо - Толиати и братската италианска компартия.
  • #17
    Fury ( преди 6 години )
    Малка корекция до тези последните. По принцип ВАЗ е закупен лиценз на FIAT 124. Последният е автомобил на годината за 1966 г. След като италианците го свалиха от производство го взеха руснаците и смениха дисковите спирачки отзад с барабанни. През 1970 г. излезе ВАЗ 2101. През 1972 г ВАЗ 2103, който има външни черти на ФИАТ 124 Специал. Фиат 125 е по-нов автомобил с два разпределителни вала. Поляците взеха лиценз за купето, но поставиха двигател на ФИАТ 1500, който е от края на 50-години.
  • #16
    thebrainless ( преди 6 години )
    Забравих да допълна за 9те милиона в България. Нормално е да има толкова, защото никой не можеше да избяга, без да рискува да бъде застрелян, да бъде застреляно семейството му, да лежи в затвор, да лежи в лагер. Комунизма бе едно изключително уродливо изчадиe, от което за нещастие имам доста спомени. А дали е добре сега в България, ами че комунистите никога не са спирали да ни управляват след 10ноември, всичките механизми на властта и бизнеса са в техни ръце.
  • #15
    thebrainless ( преди 6 години )
    България има точно 3 фалита по време на комунизма. Благодарение на тях, СССР краде златния резерв на България. Тази кола на снимките е ***, такъв какъвто бяха (а и сега) всички СССР/Русия автомобили. Да не говорим, че предишната беше FIAT 124, а тази е FIAT 125, но мнооого по-зле направени. На този, където Мерцедес возел по-зле от Волга - вероятно е така, но в някоя паралелна вселена на хората с ментални проблеми.
  • #14
    Анонимен ( преди 6 години )
    Извинявам се , щом НСИ казва: 9 009 018 човека.Значи са били толкова но това е преди да се изселят ***
  • #13
    Анонимен ( преди 6 години )
    Съветските бомбаРдировки над България - една добре пазена тайна.Търси и чети !И стига си ни навирал в лицата престъпния комунистически режим.НЯМА страна където тази идеология не е довела да глад, мизерия и убийства на стотици хилияди и дори милиони невинни.Ако границите бяха отворени 60-те години още тогава да бяхме останали 3 милиона.
  • #12
    Анонимен ( преди 6 години )
    Я виж ти имаме си комунист тукВиж приятелю аз не съм казал че сега е добре а че тогава беше зле1 Никога не сме били 9 млн.2 Сега е зле защото им позволяваме да ни мачкат ... така сме свикнали от комунизма да навеждаме глави и да слушаме3 95% от хората бягат в западна Европа и САЩ ... а защо не бягат към обичната ти Русия там и езиковата бариера е почети никаква
fallback
Последни