fallback

Как работи лостът на автоматичната скоростната кутия?

Изглежда доста обикновено отвън, но всъщност съдържа в себе си сложен механизъм

Все повече хора приемат автоматичните скоростни кутии за улеснение. Има само два педала, не е нужно да гледаш оборотите и да се мъчиш да "усещаш" колата, защото тя прави сама всичко, от което имаш нужда. От шофьора се изисква единствено да превключи на режим “D” на скоростния лост, когато иска да потегли, и да избере “P”, когато иска да паркира. Но като много неща в автомобилите, и този процес само привидно изглежда прост. Как точно работят лостовете на автоматичните скоростни кутии?    

За разлика от лостовете на механичните скоростни кутии, тези на автоматиците се движат само напред и назад в няколко основни режима: (Park), (Neutral), (Reverse), (Drivе). За да попречи на шофьора обаче да превключи без да иска, под самия лост има доста сложен в инженерно отношение механизъм, който се грижи както за безопасността, така и за практичността на автомобила.

Именно тази система например пречи на шофьора да извади ключа, ако не е поставил скоростния лост на режим “P”. Или фактът, че не можете да превключите на “P”, без да сте натиснали педала на спирачката. Комбинациите са десетки.

И тук идва видеото на потребителя на YouTube - speedkar99 - който разглобява набързо механизмът на скоростния лост, за да ни обясни какво се крие в него и как точно работи той. Както очаквахме, в пластмасовото чудо има доста инженерни хитрини, които пречат на лоста да се изключи сам от “P” и това да ни създаде куп неприятности.

Дори да не ви е интересна инженерната част от видеото, то със сигурност продължава да е полезно, тъй като ни разкрива какво се крие под лоста, който използваме всеки ден. Уверете се сами.

 

fallback
  • #10
    Колев ( преди 6 години )
    Това е напълно нормално поведение за всеки автомат.При спускане ако не натискаш нищо, остава на предавката, на която е.Ако натискаш спирачка, сваля предавка, ако подадеш малко газ, качва предавка.Ако подадеш много газ, и имаш функция kick-down, сваля толкова предавки, че да държи високи обороти и мощност.Това не зависи от наклона, може дори да нямаш датчик за наклон и пак ще работи така кутията.Така е програмирана (ако я управлява компютър) или проектирана ако е с хидравлично управление
  • #9
    вин до N1 ( преди 6 години )
    Моята няма положение В, но при спускане по баир при натискане на спирачка, остава на предавката на която е паднала до момента в който пак подадеш газ!Един вид си избирам спрямо наклона, на каква предавка да се спуска.
  • #8
    Колев ( преди 6 години )
    Най-правилна е последователността:-Натискане на *** на спирачката до пълното спиране на колата.-Издърпване на ръчната спирачка.-Отпускане на *** на спирачката и проверка дали ръчната спирачка сама може да задържи колата.-Включване на 1-ва (задна) предавка.Пожелание могат да се завъртят колелата в крайно ляво/дясно положение, да се подлагат трупчета и др.
  • #7
    Колев ( преди 6 години )
    Не е проблема, че зъбните колела остават натоварени. Те и без това пренасят динамично натоварване в движение, та със статичното ли няма да се справят...А и освен това зъбните машинни елементи са едни от най-здравите и дълготрайни продукти правени от човечеството.Проблема остава в палцовите съединители, които зацепват вала към зъбните колела за съответната предавка.За тях е за предпочитане както колегата каза, дори на ръчна трансмисия да се задейства ръчната спирачка при паркиране.
  • #6
    оби джоби ( преди 6 години )
    Натискането или дърпането на ръчната спирачка трябва не само на автоматиците а и на ръчните да се прави защото зъбните колела остават под напрежение а това не е желателно и не е добре като цяло за трансмисията. До първия коментарпредполагам караш Лексус или Тойота хибрид. При тях автоматиците са такива както ги описваш.Най удобните според мен.Това Б и аз се чудих в началото за какво е.хитро са го измислили да има моторна спирачка.не съм карал друг автомат с такава.
  • #5
    Анонимен ( преди 6 години )
    Простото правило за каране на автоматик: абсолютно противопоказно е да се опитваш да сменяш към P/R/N/D когато колата не е в пълен покой и не е с натисната спирачка до долу. Когато колата е в движение, само наляво/надясно (ако е типтроник) или за фиксиране на 1/2/3 при изкачване/спускане. Селски изпълнения като форсиране на N и включване на D скъсяват жестоко живота на кутията.
  • #4
    Анонимен ( преди 6 години )
    Мда, дори задължително през зимния период!
  • #3
    Анонимен ( преди 6 години )
    И натискайте ръчната спирачка когато паркирате на наклон преди да включите на P, защото иначе има опасност при включване/изключване от P да счупите зъба, който зацепва кутията. Ръчната спирачка при автоматиците е затова.
  • #2
    Wane ( преди 6 години )
    Според мен имаш камион
  • #1
    Анонимен ( преди 6 години )
    Уточнявайте, че става дума за класическа, а не за модерна автоматична СК! Моята е електронна без механично жило управлявано от лост. Лоста не се движи само напред и назад, а има позиция наляво,напред и назад и назад дясно. Като джойстик е, а не като тази патеица. Имам и позиция "В", която в малко СК е има. Това е моторна спирачка. Спущаш се по голям наклон и вместо да палиш сирачките слагаш на "В" и мотора ти забавя скоростта и облекчава спирачките. Ха познайте каква кола имам!
fallback
Последни