fallback

Край на фиктивните цени при покупката на кола

НАП започна да проследява автомобилните обяви, за да предотврати измамите

Националната агенция по приходите се е захванала старателно да проверява вносителите и търговците на употребявани автомобили в България, научи Automedia.bg. Данъчните инспектори изпращат до сайтове и издания с автомобилни обяви официални писма, с които изискват проследяване на цялата история на отделни търговци - публикувани обяви, обявени цени и така нататък. Подобни искания за проследяване на стари автообяви се изпращат все по-често напоследъкЦелта е да се открият както възможни укривания на доходи от страна на търговците, така и да се прекрати обявяването на фиктивни цени при изповядването на сделките, коментират запознати. От години е масова практика продавач и купувач да декларират значително по-ниска цена от реалната, за да спестят от дължимия местен данък. В България той се начислява като процент от цената или от застрахователната стойност - което от двете е по-високо. Всяка община сама определя процента. От НАП засега няма коментар по темата. Агенцията обяви само, че започва проверки на автомобили, които се карат в България с чуждестранна регистрация. Мярката е насочена най-вече към луксозни модели с германска регистрация, които официално се водят отдадени под наем. Публична тайна е, че схемата се използва от българи, за да не плащат данъци върху по правило мощните и скъпи машини. Жителите на Швебиш Хал едва ли подозират, че повечето луксозни автомобили в България са регистрирани в тяхното китно градчеНай-популярната подобна схема използва номера, започващи с SHA. Те са от Швебиш Хал - град и едноименна област в южната германска провинция Баден-Вюртемберг. Живописното средновековно градче има 38 000 жители, които едва ли подозират, че почти всеки Mercedes G-клас с потъмнени стъкла в България всъщност е регистриран при тях.  

Тагове:
fallback
  • #14
    Анонимен ( преди 6 години )
    не мисля, че някой ще се задейства от едиин коментар в някъв форум, но да знаете. Далеч от такива.Ако имате пари вземете си от магазина, ако нямате като мен отиди навънка. Лично я вземи от собственика. Ще излезе по - скъпо отколкото при тия, но поне в крайна сметка спестените ти пари, няма да отидат на вятъра.Аз успях да спестя за 206 бензин 1.1 и накрая нищо.
  • #13
    Анонимен ( преди 6 години )
    п.с. става въпрос за едно Пежо 206 с пренабити номера на рамата, следователно в кат не ми дават да я регистрирам.Запознават те с някъв(кара старо черно БМВ 7-ца) в кат - варна, казват да му дадеш пари, след това някво момиче ти оправя документите. И си готов. И новообранец като мен не може да се чатне за цялата схема.
  • #12
    Анонимен ( преди 6 години )
    Предлагам да започнат от Варна, кв. Владиславово, като се движиш към летището преди щракалките вдясно има едни. Единия по - едър, а другия по - дребен. Едрия му викат Оги, дребния се представя за Пламен, но се казва Киро, ако не се лъжа.Така ме завъртяха, че с нищо не мога да докажа, че съм купил колата от тях.
  • #11
    Анонимен ( преди 6 години )
    Смешно е как хора дали 100к за кола не могат да си позволят после 6-700лв данък и правят чудеса да го избегнат. Но и повечето коли са на фирми та са и без ддс. А като е на фирма можеш да до кажеш че можеш да си позволиш да направиш подобна инвестиция като вземеш едни 1000 лв и сутрин обед и вечер ги внасяш в един клон и теглиш от друг - и като теглиш чертата оборота на фирмата за месеца е милион.
  • #10
    Анонимен ( преди 6 години )
    А тия англичанки кога ще ги подхванат те изобщо данък не плащат
  • #9
    Triforce ( преди 6 години )
    Защото с товарната кола уж извършаш нещо смислено и положително. Но там те гърбят по друг начин. Винетка - 800 лева или нещо от сорта. Нищо, че буса - БУСА, не кво да е ти е над 1800 кг. товароподем и хайде, минаваш в Це-категория и 800 кинта винетката. А ти с буса караш примерно безалкохолно или кисело мляко в съседното село. И нямаш избор. Едва ли ще ти е по-евтино да купиш специално баничарка за целта...Днес точно си говорихме с 1 приятле, който живее в Лондон.Тук всичко е наопаки!
  • #8
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ми може да има лобита дето си плащат за промени в закон. Примерно. И после саво лапат. Доооста лааапат!
  • #7
    Анонимен ( преди 6 години )
    А докога ще позволявате луксозни коли регистрирани като товарни да плащат по 6 лв. годишен данък?!!? Защо за товарните автомобили данъкът е символичен, някой може ли да ми обясни логиката?
  • #6
    данъчен експерт ( преди 6 години )
    Само пушек. До като не напише в ЗМДТ че застрахователна стойност трябва да се определя по шваке като при аетокаско все ще е тая
  • #5
    Анонимен ( преди 6 години )
    доста скъпи коли ги регистрират като трактории , селскостопанска техника , то ясно че селяни ги карат ама поне да си плащат данъците
fallback
Последни