IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-бързите миниванове на планетата

Някои от тях могат да се справят дори със суперколи

Най-бързите миниванове на планетата

Миниванът не винаги е големият семеен автомобил, който се движи сниска скорост и е нашарен със закачливи лепенки на задното стъкло и броните. Понякога той е свирепо оръжие, което може да спори успешно със спортни коли както на пътя, така и на пистата. Ето 8 такива машини, които определено ще се харесат на някои автомобилни фенове.

Toyota Sienna AWD


Sienna Limited Premium AWD е най-бързият стандартен миниван, който може да се купи в автосалон (стига да живеете в САЩ, разбира се). Машината със задвижване на четиите колела, въпреки своите габарити, ускорява от 0 до 100 км/ч за 7 секунди и развива скорост от 200 км/ч.

Най-бързите миниванове на планетата

Разстоянието от ¼-миля Sienna AWD изминава за 15,4 секунди. Причината се крие под капака – 3,5-литров V6, развиващ 300 к.с. и 356 Нм. Цената на модела Sienna в Щатите стартира от 29 750 евро, като да тези пари клиентът получава миниван с предно предаване и базово оборудване.

BMW 220i Gran Tourer


В Европа за званието „най-бърз 7-местен модел в Европа” се борят BMW 220i Gran Tourer и Ford S-Max 2.0 Ecoboost. Любопитното е, че именно моделът на Ford развива по-висока скорост – 226 срещу 221 км/ч, но пък е по-слаб при ускорение от 0 до 100 км/ч – 8,4 срещу 7,6 секунди за бавареца.

Най-бързите миниванове на планетата

Най-динамичният европейски миниван е оборудван с 2,0-литров двигател с 4 цилиндъра, развиващ 192 к.с. и 280 Нм. Задвижването е към предната ос. Цените на модела в Германия стартират от 32 950 евро, но версията с М-пакет струва 36 900 евро.

Opel Zafira OPC

Това е един от автомобилите, които вече не се произвеждат. Той не впечатлява с кой знае какви динамични характеристики – ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 7,8 секунди, а максималната скорост е 230 км/ч. Фактите обаче сочат, че към момента това е най-бързият сериен миниван на Северна дъга на „Нюрбугринг”. Може би, защото нито един след това не се е опитвал да подобри резултата му.

Най-бързите миниванове на планетата

Въпреки че Zafira OPC има някои проблеми при взимането на завои с по-висока скорост, тя премина през „Нордшлайфе” за 8 минути и 54 секунди. Това е по-бързо от Ford Focus RS, например. След 2010 г. подобни миниванове не се произвеждат, но не е изключено новият собственик на Opel – френската група PSA, да промени това.

Mercedes R63 AMG


Най-бързият сериен миниван за всички времена си остава Mercedes R63 AMG. От този звяр с 6 места през 2006 и 2007 г. са произведени около 200 бройки, като те са оборудвани с V8 мотор, развиващ 510 и 630 Нм.

Най-бързите миниванове на планетата

Ускорението от 0 до 100 км/ч при R63 отнема по-малко от 5 секунди, а максималната скорост е ограничена на 250 км/ч. Колата е със задвижване на четирите колела, като трансмисията е заета от Mercedes-Benz ML63.

Honda Odysey

Когато заводските характеристики не стигат, на помощ идват тунинг-компаниите, при които ограничения няма. Доказателство за това е проектът на компанията Bisimoto, чийто екип измъква от 3,6-литров V6 мотор на Honda цели 1029 к.с. Двигателят е поставен на Honda Odyssey, като са обавени турбина Turbonetics 7265, интеркулер Spearco, бутала Arias и други по-малки подобрения.

Най-бързите миниванове на планетата

В крайна сметка този миниван ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,5 секунди. Максималната скорост зависи от смелостта на водача, но 6-степенната механична скоростна кутия не позволява развиването на повече от 250 км/ч. Уникалната Oddysey блесна в американския Top Gear, където се справи с Porsche Cayenne и Mercedes E63 AMG, а през миналата година бе продадена на търг.

Dodge Caravan

Един от най-безумните проекти на планетата е този Dodge Caravan. Неговият собственик – американецът Крис Краг, е похарчил 17 000 долара за газова турбина от хеликоптер, която развива над 1000 к.с., и я е поставил в багажника.

Най-бързите миниванове на планетата

Крайният резултат е машина за участие в драг-състезания, която взима ¼-миля за 11,7 секунди. Миниванът има разрешително да се движи и на обществените пътища и често може да бъде забелязана в някои градове на САЩ, особено ако в тях предстоят състезания с драгстери.

Renault Espace F1

Безусловно това е най-впечатляващият миниван в историята. А също така е и един от най-бързите. Той е съвместен проект на компаниите Matra, Williams и Renault, като всъщност представява болид от Формула 1 - Williams FW16, който имитира миниван. Мощността му е 800 к.с., а двигателят е поставен под задните седалки.

Най-бързите миниванове на планетата

Високооборотният V10 дигател позволява на Espace да развие 100 км/ч от място за 2,8 секунди. Максималната сксорост, развита от тази кола, е 312 км/ч.

Toyota Tarago

Когато нещата опрат до чиста скорост, нещата излизат дори извън драгстерите. Тази Toyota Tarago, известна още и като Previa, е оборудвана със 7,4-литров V8 двигател LSX с две турбини и впръскване на метанол. Крайният резултат е мощност от над 1500 к.с. (колко точно са те, не се съобщава).

Най-бързите миниванове на планетата

Проектът е създаден в Австралия, а автомобилът изминава ¼-миля за 8,9 секунди, като на финала развива 250 км/ч. Любопитното е, че тази Tarago все още не е завършена, като нейният създател обещава тя да бъде още по-бърза.

Снимки: Интернет

0 от 500