IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lada Niva ще има ново поколение през 2018

Според слуховете новият модел ще бъде базиран на Dacia Duster

Lada Niva ще има ново поколение през 2018

Land Rover Defender, Mercedes G-Class и Лада Нива - ако има коли, които веднага излизат в съзнанието ви, когато стане въпрос за офроуд, то със сигурност сред тях присъства една от тези три. Общото между тях е неостаряващият дизайн, който производителите запазват непроменен в продължение на десетилетия. И докато Mercedes-Benz няма никакво намерение да променя неостаряващата класика G-Class, Land Rover предприе стъпки по осъвременяването на Defender, а сега това са на път да сторят и руснаците от АвтоВАЗ.


Lada Niva ще има ново поколение през 2018

Лада Нива е на пазара от 40 години, през които моделът претърпя дребни промени, за да се удовлетворят нуждите на империалистическите пазари. Двигателите получиха инжекционно пълнене с гориво и електронно запалване, прозорците станаха електрически, а интериорът получи климатик.

Най-трогателното е, че последните две екстри все още дори не са серийни за някои нива на оборудване и клиентите трябва да доплащат за тях.

Lada Niva ще има ново поколение през 2018

Според последните неофициални данни новото поколение на Лада Нива ще се появи през 2018 и си струва да го очакваме с нетърпение, защото то ще бъде изцяло променено. Очаква се моделът да получи чисто нова, модерна платформа. Преди обаче да се зарадваме твърде много, трябва да уточним, че това не задължително означава, че руснаците ще заложат на самоносещо купе, както почти всички модерни модели.

Lada Niva ще има ново поколение през 2018

Не е изключено новата Нива да продължи да има шаси, върху което е прикрепено купето, което означава, че не можем да очакваме висок комфорт, но за сметка на това офроуд качествата на модела ще просъществуват.

Нещо повече, според австралийците от CarAdvice, АвтоВАЗ ще продължи да предлага на пазара сегашната Нива редом до нейния наследник.

Lada Niva ще има ново поколение през 2018

Подобна практика не е чужда за автомобилната индустрия и обикновено се изпълнява на развиващи се пазари, където хората продължават да купуват стария модел заради по-ниската му цена.

В последно време АвтоВАЗ получава сериозни инвестиции от страна на концерна Renault-Nissan, така че нe e изключено новата Нива да има и френски привкус.

Според мнозина той ще се изразява в използването на платформата на Dacia Duster, който сам по себе си ще бъде цялостно обновен през 2018. Това няма да бъде изненада, а и няма да бъде лошо решение, имайки предвид колко по-модерен автомобил е Duster в сравнение със сегашния архаичен модел Лада Нива.

Lada Niva ще има ново поколение през 2018

Продажбата на Лада Нива, която да бъде базирана на първото поколение на Dacia Duster, ще позволи на руснаците най-накрая да модернизират емблематичния си джип, без да се налага да инвестират милиони в разработката на нова платформа.

Duster е перфектният донор за новата Нива, тъй като предлага изключителен баланс между цена и възможности, а и има чудесни възможности офроуд, тъй като ползва 4х4 задвижваща система от Nissan. Единствената спънка пред румънския джип са уличните му гуми, които не осигуряват достатъчно сцепление на кал или пясък, а това са терени, които са известни на всеки собственик на Нива.  



Снимки: Лада