IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Възродена класика: тестваме Honda Africa Twin (ВИДЕО)

Новото поколение на легендарния мотор е станало далеч по-цивилизовано

Възродена класика: тестваме Honda Africa Twin (ВИДЕО)

Текст ИВАН НОНЧЕВ

Възражадането на легендите винаги е труден процес, а в автоиндустрията - често пъти и болезнен. Решихме да проверим как са се справили с тази задача с повишена трудност инженерите от мотоциклетното поделение на Honda, които през 2015 пуснаха на бял свят дългоочакваното си отроче – Africa Twin CRF 1000 L.

 

Още в моделната абревиатура се вижда, че „тази не е като старата“. Легендата XRV, която се произвеждаше с минимални изменения в продължение на 16 години (от 1988 до 2003) вече заема своето достойно място в историята, отстъпвайки място на своя наследник.

НЯМА КАК ДА ИЗБЯГАМЕ ОТ ВЪПРОСА има ли нещо общо новата Африка със старата? Отговорът е – и много, и малко. От гледна точка на техниката, ако трябва да сме честни, няма нищо общо, освен че мотоциклетът отново е позициониран в сегмента на тежките туристически ендуро байкове. Предназначен е най-вече за дълги пътешествия, които могат да включват и пътища със съмнително качество, но без да се прекрачва разумното определение на понятието „off-road”. Основното ограничение е теглото, което в зависимост от модификацията, варира между 228 и 242 килограма (зареден с гориво), и на практика изключва екстремните горски и кални  приключения. 

Възродена класика: тестваме Honda Africa Twin (ВИДЕО)


МОНУМЕНТАЛНИЯТ V-ОБРАЗЕН ДВИГАТЕЛ от 80-те и 90-те години на миналия век вече е отстъпил място на модерен, двуцилиндров инжекционен „редовак“ с работен обем от точно 998 кубични сантиметра, 8 клапана и мощност 95 конски сили. При трансмисиите изборът е между шестстепенната механична кутия (като на нашия тестов екземпляр) и доста по-софистицирания автоматик с компютърно управляем двоен съединител. Аfrica може да се похвали и с ABS на двете колела, като задният може да бъде изключен по желание, както и с тристепенен тракшън контрол.
Всичко това дава впечатление за една високотехнологична концепция, която на теория би трябвало да акцентира върху удобството и комфорта на ездача.

ПРИ ПОЛЕВИЯ ТЕСТ ОБАЧЕ се оказа, че тази машина е доста по-способна от своя предшественик, когато има нужда да излезе извън асфалта. Геометрията на мотоциклета е сравнително агресивна и позволява спокойно каране с изправена стойка. Като цяло придвижването със сравнително висока скорост по горски пътища няма да е никакъв проблем за по-опитните ездачи, които са склонни да се абстрахират от теглото. Те биха се сблъскали с известни трудности едва когато горската пътека свърши и 240-те килограма трябва някак си да бъдат насочени в обратната посока.


Възродена класика: тестваме Honda Africa Twin (ВИДЕО)
 

НА АСФАЛТА ПРОГРЕСЪТ спрямо предишното поколение е още по-видим. Всъщност това, което най-силно липсваше на старата Аfrica, за да бъде наистина универсално средство за придвижване на две колела, беше мощността. А 95-те коня на новия CRF 100 L просто нямат база за сравнение със 60-те задъхващи се понита на стария XRV 750. Макар че в определени ситуации редовият двигател работи доста по-нервно от своя V-образен предшественик и изисква по-смели интервенции с дясната ръкохватка. Максималната скорост е около 200 километра в час, но при този клас мотоциклети всичко над 160 просто е неприятно.

ОКАЧВАНЕТО СЪЩО Е голям скок напред. Отпред има съвременна обърната вилка с ход от 203 милиметра и пълна настройка на компресията и скоростта на разгъване. Задният амортисьор също е регулируем, с ход от 220 милиметра.  Спирачната система, с два 310-милиметрови диска отпред и един 265-милиметров отзад, не впечатлява с някакви изключителни качества, но е напълно адекватна, дори и при по-критични ситуации, благодарение на интегрирания ABS.


Възродена класика: тестваме Honda Africa Twin (ВИДЕО)


В КРАЙНА СМЕТКА от Honda са успели да постигнат нещо, с което „възкресителите на легенди“ рядко могат да се похвалят – да запазят най-важната частица от духа на Africa Twin. Тя беше родена във времена, когато мястото на тези мотоциклети беше в пустинята и когато за рали спорта приключенията бяха по-важни от рекламните бюджети. Тези неща са вече в историята и новата Africa Twin се съобразява с изискванията на времето. Тя трудно може да мине за расов спортист, който с излизането си от шоурума ще поеме направо към 600-километровите състезателни етапи, но в никакъв случай не е и „паркетен лъв“, чийто офроуд възможности се ограничават с преминаването на полегнали полицаи. Всъщност това е едно от най-подходящите превозни средства, ако сте решили да обиколите на един дъх няколко европейски столици, без да ви интересува състоянието на пътната мрежа... и след това да се отправите накъдето ви видят очите. Към Сенегал например.

998 куб. см работен обем
95 конски сили максимална мощност
228 кг минимално тегло (зареден)

 

Тагове: honda africa
0 от 500
  • #3
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Имам NC750X DCTАвтоматичната трансмисия с 2 съединителя се нарича DCT. От поне 5-6 г. се предлагат модели с нея и е доказано добра. Дори бих казал ненормално добра. Не само, че е по-икономична, но и много по-бързо набира, сменя предавките, а кефа да караш с нея е голям.Африка туин са много яки и здрави машини за ентусиасти каращи извън пътя и не само. Универсална моторетка, но е и доста по-скъпа от моя, който е малко по-слаб, но ги може същите неща и изглежда по-добре и е много икономичен.
  • #2
    24 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    красив не толкова, но здрав, икономичен и функционален определено. крайно време беше да сложат автоматика с двоен съединител. жесток е. имам друг модел със същия и е нещо жестоко. силно го препоръчвам на всеки. без аналог е при мотоциклетите с няколко режима на работа, както и с ръчно превключване. най-добрите мотоциклети са Хонда. доказано
  • #1
    20 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Това е един много красив мотор!