fallback

Български студенти на второ място в екомаратона

Участниците от ТУ София взеха среброто с кола с водородна горивна клетка

Отборът на Техническия университет – София зае почетното второ място сред 8 отбора, които се състезаваха в категорията автомобили „Градски тип“ с водородна горивна клетка на финалите на Shell Eco-marathon Европа 2015, съобщават организаторите. Отборът на Техническия университет – София Отборът измина забележителните 215 км/м3, като остави пред себе си единствено студентите от Политехническия университет в Нант, Франция, с резултат 373 км/м3. Така за трети път в своето дългогодишно успешно участие в студентското състезание ТУ-София утвърди мястото си сред най-добрите отбори. „Постижението, което реализирахме в Ротердам по време на 30-годишнината на маратона, ни прави особено горди и уверени за бъдещото развитие на проекта в Техническия университет - София. Всеки километър в повече, изминат с единица енергия, е плод на дълги часове упорит труд и отдаденост на Shell Eco-marathon от страна на членовете на отбора. За да стопим разликата между нас и първия в категорията, ще работим още по-всеотдайно, ще бъдем още по-креативни и иновативни. Нашите намерения са през 2016 г. да участваме в състезанието с автомобил с обновена концепция, за да постигнем още по-висок резултат,“ споделя Симеон Михов, пилот на отбора. В маратона участие взеха и други български отбори. Автомобилът на Техническия университет – Варна зае 6-о място от 8 в категорията “Градски тип“ автомобили на бензин с постижение от 105 км с литър гориво. Двата екипа от България в категорията „Прототипи“ с електрическа батерия - на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе, заеха съответно 28-о и 31-о място в категорията, в която се класираха успешно общо 33 автомобила. Отборът от Русе измина 213 км за киловатчас – 21% повече в сравнение с 2014 г., а отборът от Чепеларе – 132 км за киловатчас или с 30% над постижението от миналата година. Отборът на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. ЧепелареПрототипът на Техническия университет – ВарнаПрототипът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ Снимки: Shell Eco-marathonОще по темата:Лабораторията за коли на ТУ-София

Тагове:
fallback
  • #11
    Sly ( преди 8 години )
    Ако са използвали резервоар за съхранение на водород,а не произвеждането му по химичен път на борда на колата. То резервора за съхранение на водорода е ~30Mpa. ;)
  • #10
    Sly ( преди 8 години )
    1м3 водород в резервоар с налягане 30Mpa.
  • #9
    .!. ( преди 8 години )
    Естествено че първи са французите най-техническата нация в света.
  • #8
    не браво ( преди 8 години )
    а за стила на новината - просто нямам думи! използвах ЦЕЛИЯ си капацитет на мозъка и след няколко прочитания и връщания нагоре-надолу разбрах що-годе за какво иде реч!
  • #7
    браво ( преди 8 години )
    браво на отборите! все пак имаме принос в развитието на алтернативните източници на енергия! чудно как са им дали пари, които наистина са инвестирани в научно-технически разработки, а не в джобовете на строителна фирма и министъра или кмета!
  • #6
    Анонимен ( преди 8 години )
    мерната еденица трябва да е литър, а не метър кубиченсамо за сведение 1 кубичен метър газ или каквото и да е вещество винаги са 1000 литра.просто обем измерен в метри а не в литри
  • #5
    Automotive ( преди 8 години )
    Така е да. И все пак е неадекватно написано, дали от грешен превод или от непознаване на мерните единици :)
  • #4
    Лексъс Бейбее! ( преди 8 години )
    Другият път на 1-во място!!!!
  • #3
    ... ( преди 8 години )
    Браво на колегите!!!
  • #2
    Automotive ( преди 8 години )
    "Отборът измина забележителните 215 км/м3"Наистина забележителна мерна единица.
fallback
Последни