fallback

Колата на Николае Чаушеску

Лидерът на комунистическа Румъния карал специална Dacia

Въпреки че ръководи комунистическата партия на Румъния, Николае Чаушеску е бил склонен да обърне гръб на идеята за равенство в обществото, особено когато става дума за личната му кола. Вместо стандартен автомобил, приближените до властта са имали възможност да притежават уникални машини. В случая с Чаушеску това е специално подготвена Dacia 2000. Въпросната кола на Николае Чаушеску е оцеляла след свалянето му от влас през 1989 година, когато той и съпругата му Елена са осъдени и разстреляни. Днес автомобилът е собственост на Овидиу Магуреану, фен на румънската марка. "Видях колата на търг и направих всичко възможно да я имам, споделя Магуреану пред румънското издание Adevarul по време на събор на феновете на марката в Брашов.- Автомобилът е произведен през 1981 година, но е в перфектно състояние и все още може да развива максималната си скорост от 175 км/час". Базираната на Renault 20 румънска кола е известна с псевдонима си - "Другаря", но въпреки това не е била достъпна за обикновеното население. А модификацията за  Николае Чаушеску притежава нечувани за онова време екстри като автоматична трансмисия, климатик, електрически стъкла и дори автопилот. Двигателят е с обем 2.2 литра и мощност 115 к.с. "Рядко използвам колата, тъй като искам да я запазя в напълно оригинален вид. Изкарвам я само за специални случаи, иначе имам стар Golf", допълва Овидиу Магуреану. Съборът на феновете на марката в Брашов е по повод 45-годишнината на модела Dacia 1300. Снимки: Adevarul

Тагове: dacia 2000
fallback
  • #7
    Анонимен ( преди 9 години )
    "Автомобилът е произведен през 1981 година, но е в перфектно състояние "Чак пък перфектно, предницата ми изглежда леко деформирана, отвътре салона показва признаци на старост, жабката има егати луфта.
  • #6
    Анонимен ( преди 9 години )
    Е*ахти Дачията.
  • #5
    до Гришата ( преди 9 години )
    Евала за идеята!Айде да ги видим дупедатите накацали в всевъзможни Волекси. Малее, света ще бъде в потрес! :)
  • #4
    Гришата ( преди 9 години )
    Ха сега нашите депутати като не искат да обърнат гръб, да започнат да се возят на Great Wall Voolex.
  • #3
    Анонимен ( преди 9 години )
    На какво равенство в обществото е обърнал гръб, ще кажеш, че е карал някой Мерцедес или Кадилак. Карал си е Дачия с повече екстри, която си е румънско производство. То оставаше лидера на партията да кара най-евтината Дачия!
  • #2
    autoenthusiast ( преди 9 години )
    А ние като можеме да правиме та не питай.Иначе Чаушеску поне в това отношение е по добре от наще хубавци които ползваха Чайка и Волга, а не Рено или Москвич които са сглобявани в БГ.
  • #1
    Любопитен ( преди 9 години )
    Добра кола - може да ползваш жабкта без да и отваряш вратичката :)
fallback
Последни