fallback

Ford затваря заводите си в Австралия

"Бизнесът просто не върви," коментират от компанията

Американският автомобилен производител Ford ще затвори заводите си в Австралия до октомври 2016 г., след като повече от 85 години произвежда коли в страната. През 1925 американската компания започва производството на легендарния Model T в Гиилонг. Ford ще продължи да внася коли на континента, предава BBC. Около 1200 работници се очаква да загубят работата си от заводите в Броодмедоу и Гиилонг в щата Виктория. През последните пет години компанията е загубила 580 млн. долара от австралийския си бизнес. Силният австралийски долар оскъпи производството, като продажбите бяха поставени под натиск.„Разходите ни са двойно повече, отколкото в Европа и четири пъти повече, отколкото в Азия. Бизнесът просто не върви“, коментира Боб Грациано, главният изпълнителен директор на Ford Australia.Лей Диим от австралийския синдикат на работниците в производството каза, че членовете му са сломени от новината.

„Ще разговаряме с Ford, за да уточним нашите действия и ще говорим с членовете ни от двата завода относно идните месеци и години.“ 

Австралийският долар поскъпна спрямо японската йена с 29% през последната година, снижавайки драстично конкурентоспособността на местния износ. През миналата година австралийският филиал на General Motors – Holden, обяви, че ще съкрати 500 работници от Виктория и Южна Австралия заради слабото търсене и силния местен долар. През миналата година австралийското правителство създаде фонд за подпомагане на автомобилната индустрия на стойност 5,4 млрд. щатски долара, в това число 34 млн. долара за Ford, за да продължи производството поне до края на 2016 г.Още икономически новини четете в Investor.bgСнимка: Reuters

Тагове: ford holden model t
fallback
  • #13
    Анонимен ( преди 10 години )
    "Справка в мрежата!"***, който преди 10 години не е знаел какво е Интернет, сега прави справки в мрежата.
  • #12
    Анонимен ( преди 10 години )
    Нямало лоши марки, а имало некадърни шофьори?!?!?!-------------------------Хайде бе! Вярваш ли си?И какво му е некадърното на един водач на МПС, който си го купува ново, подържа го във фирмен сервиз, кара го с качествени горива и в един момент му блокира двигателя? Хайде кажи разбирачо с какво е виновен в случая шофьора. Или пък ти блокира СК или пък електрониката се бъгне и те остави на пътя? Кажи да знаем! А ВАГ и Форд, че са *** е самата истина. Справка в мрежата!
  • #11
    Анонимен ( преди 10 години )
    Така е, но Форд са изключение. Няма такъв ***.
  • #10
    Анонимен ( преди 10 години )
    Ейй много разбирачи бе...Форд били ***. Няма лоши марки автомобили, има некадърни шофьори!!! Тези, които плюят марката сами да си правят изводи!
  • #9
    Анонимен ( преди 10 години )
    След ВАГонетките, най-големите *** са Форд.Най-добре да ги затварят и двете!
  • #8
    Анонимен ( преди 10 години )
    Е как, в USA ги съдят колективно точно заради Ecoboost. Имаше новина тук, осведоми се.
  • #7
    bmw e60 ( преди 10 години )
    Защо ecoboost да се е оказал ***. Имали някаква информация по темата или просто това е някакъв hate?
  • #6
    Анонимен ( преди 10 години )
    Докато Мазда им правеше моторите и част от платформите на масовите им автомобили, работата беше ОК.Сега,обаче,няма кой и Форд сериозно ще се набълбукат.Продадоха Ягуар,Ровър и Волво,няма от кого да цоцат технологии и нещата отиват на зле.Създадоха нов мотор EcoBoost,който се оказа пълен *** въпреки многото пари хвърлени за рекламата му.Следващата стъпка е до 1-2 г.да закрият подразделението в Германия и да останат само местен хАмерикански производител,финансиран от правителството на САЩ.
  • #5
    Анонимен ( преди 10 години )
    Не случайно се споменава японската йена.Японките просто мачкат.
  • #4
    Анонимен ( преди 10 години )
    Започват да затварят фабриките си. Това е правилния път за тях.
fallback
Последни