IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

„Източно-германското Ferrari” фалира

Компанията Melkus официално подаде заявление за обявяване на банкрут

„Източно-германското Ferrari” фалира

Германският производител на спортни автомоболи Melkus, който до 1970 г. наричаха „източно-германското Ferrari”, официално подаде молба до съда в Дрезден, за да може да обяви банкрут.
„Източно-германското Ferrari” фалира
От 1959 до 1986 г. компанията Melkus произвежда граждански спортни коли, както и едноместни машини за състезания на писта. Нейни болиди са участвали в шампионатите Formula 3, Formula Junior и Formula E.

Единственият „граждански” модел е купето със средноразположен мотор RS1000. То разполага с 3-цилиндров двутактов двигател от Wartburg с обем 992 куб. см. В някои версии се появява и 1.2 литров агрегат, а купето разполага с врати тип „крило на чайка”. От този модел са произведени само 101 бройки.

Четири години след като спира производството на спортни машини, собственикът на компанията Хайнц Мелкус отваря в Дрезден дилърски център на BMW. През 2006 г. неговият син Хелмут обявява, че ще възроди компанията, а 3 години по-късно показва на изложението във Франкфурт купето RS2000 (на снимката). То разполага с 2.0 литров турбо-мотор с мощност 325 к.с. и 6-степенна скоростна кутия.

В началото компанията разчита да произвежда и продава по 25 бройки годишно от модела, но така и не успява да получи достатъчно поръчки. Затова и сега настоява да бъде обявена във фалит, за да може да направи реорганизация и да се опита да се върне на пазара.
 

Тагове: melkus rs 100 rs 200
0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Cenitell ( преди 11 години )
    Напълно си прав!
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    123 ( преди 11 години )
    Все пак някой тогава е имал смелостта да разчупи клишето ида направи нещо различно и вълнуващо. Не съм виждал РС1000 на живо но си мисля ,че ще е интересна машина :) Представете си примерно целенасочено проектирано купе, с централно разположен двигател на Лада 1600 :) на никой не му е идвало на ум да го прави нали :)
  • #3
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Cenitell ( преди 11 години )
    За съжаление това е нормалната съдба на всички спортни фирми-Ферари, Порше, Ламборджини,Мазерати,Бугати и поне 20 английски.Големи разходи,малко клиенти,а голям избор.
  • #2
    2 rate up comment 3 rate down comment
    1! ( преди 11 години )
    Да Мелкуса беше уникална машина със невероятен дизайн и звантовития звук на Баркас . Щеше да е хубаво отново да видим нещо подобно!
  • #1
    9 rate up comment 2 rate down comment
    - ( преди 11 години )
    Наистина жалко...