IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Топ 10 на най-очакваните SUV

Битката в сегмента става все по-ожесточена

Топ 10 на най-очакваните SUV

Кросовърите набират популярност и затова не е изненада, че производителите обръщат сериозно внимание на този сегмент. За да успеят да се преборят за интереса на евентуалните купувачи тези модели трябва да бъдат не само красиви и практични, но и икономични.
Десет SUV очаквани с нетърпение
Ето 10 предложения, които със сигурнност ще привлекат вниманието.

BMW X1
Десет SUV очаквани с нетърпение
Кога - края на 2012 г.

Това X1 вече излезе на някои пазари и се превърна в хит заради привлекателната си цена. За нея получавате седан 128i, но с много по-висок клирънс. Това си е стандартно BMW със задвижване на задните колела, но може да бъде поръчано и със задвижване на четирите колела, ако имате нужда то такова нещо.

Моделът разполага с 2.0 литров, 4-цилиндров турбомотор с мощност 245 к.с. и 260 Нм. въртящ момент. Като опция се предлага и 6-цилиндров, 3.0 литров мотор с 306 к.с. и 300 Нм. Както и 8-степенна автоматична скоростна кутия. Цените на X1 стартират от $31 500.

Hyundai Santa Fe
Десет SUV очаквани с нетърпение
Кога – версията Sport вече излезе, LWB (дълга база) трябва да дебютира до края на 2012 г.

Много от производителите напоследък се опитват да натъпчат трети ред седалки на машини, които са предвидени за петима пътници. Дори да става дума за деца, които да седят най-отзад, това не е особено практична идея. Затова и в Hyundai са подходили малко по-различно, като предлагат 2 версии на Santa Fe – Sport с 5 места, и LWB със седем. Само, че поставянето на трети ред седалки е свързано и с удължаване на платформата. Нейната структура също е променена, като е от високоякостна стомана, което ще доведе до подобряване на управлението.

Версията на Santa Fe с 5 места ще се предлага с 2.4 литров, 4 цилиндров мотор с мощност 190 к.с. или с 2.0 литров турбомотор с мощност 264 к.с. Вторият заменя досегашния V6, тъй като е по-икономичен. За версията LWB ще се предлага и V6 с мощност 290 к.с., който сега се слага на Azera Sport. А ако поръчате модела със системата AWD, това ще оскъпи цената му. Сега тя стартира от $25 275.

Ford Ecosport Crossover
Десет SUV очаквани с нетърпение
Кога – на повечето пазари в края на 2012 и началото на 2013 г. В САЩ – все още не се знае.

Много е съмнително, че този кросовър ще се появи на пазара в САЩ през следващите 18 месеца. Но пък ако цените на горивата отново скочат нагоре, не е изключено и това да стане. Засега Ecosport, подобно на Chevrolet Trax, е насочен към останалите пазари. От 2013 г. кросовърът на Ford, който е построен на базата на Fiesta, ще се предлага с различни двигатели, включително и 1.0 литровия, 3-цилиндров EcoBoost. Каква обаче ще бъде цената му, предстои да разберем.

Toyota RAV4
Десет SUV очаквани с нетърпение
Кога – началото на 2013 г.

Един от кросовърите, чиято подмяна изглежда дори закъсняла. Последната актуализация на RAV 4 бе през 2009 г., затова се очаква следващото поколение да бъде напълно различно. В Toyota по всяка вероятност ще запазят третия ред седалки, защото следващият модел в гамата на компанията – Highlander не предлага доста опции в тази посока.

Очаква се RAV4 да запази и версията EV (на снимката), в чиято разработка участва и американската компания за електромобили Tesla. Иначе двигателите (за САЩ) ще бъдат 4-цилиндров с обем 2.5 литра и V6 с обем 3.6 литра, като те ще се комбинарат с нова 6-степенна трассмисия, позволяваща смъкване на разхода на гориво. Системата AWD ще се предлага като опция в зависимост от мотора. Цените на новия RAV4 ще стартира от $23 000.

Buick Encore
Десет SUV очаквани с нетърпение
Кога – началото на 2013 г.

Buick продължава да подобрява имиджа си. Този пореден опит в посока най-вече подмладяване на марката може да подейства на някой, който е карал старите модели, като шок. Buick Encore е на шасито на Chevrolet Sonic, което в случая е увеличено както на дължина, така и на височина, тъй като все пак става дума за SUV. Двигателят също е взамистван от малкото Chevy – 1.4 литров с турбо, предлагащ 140 к.с. Скоростна кутия е 6-степенна, а клиентът може да избира между предно предававне (FWD) или задвижване и на четирите колела (AWD). Цената на този автомобил започва от $25 000. В Европа се предлагат аналогичните Opel Mokka и Chevrolet Trax.

Nissan Roque
Десет SUV очаквани с нетърпение
Кога – средата на 2013 г.

Този автомобил дебютира като концептуален модел през 2007 г. и тогава според експертите изпревари времето си. В САЩ много хора не обичат 4-цилиндровите мотори и CVT-трасмисиите, но те ще трябва да променят мисленето си, след като видят разхода на гориво.

Следващият Roque ще се произвежда в Южна Корея и в Тенеси, като ще се откаже от част от теглотото си, като се използват олекотени материали (подобно нещо Nissan направи с новия Patfinder). Промени ще има и в дизайна, като той ще се доближава до този на концепта Hi-Cross показан на изложението в Женева. От него вероятно ще бъде взет и хибридния агрегат, включващ 2.0 литров, 4-цилиндров бензинов двигател с директно впръскване на горивото, електромотор и CVT-трансмисия. Тази модификация обаче ще се предлага като опция. Стандартната ще бъде с 2.0 литров бензинов мотор и FWD, докато за AWD ще се доплаща. Цените се очаква да почват от $22 000
 
Audi Q3
Десет SUV очаквани с нетърпение
Кога – средата или края на 2013 г.

Ако някой все още страда от спирането на A3 Avant, той вече може да се успокои, тъй като наследникът му се вижда на хоризонта. Audi показа концепта Q3, наречен Vail, от който се очаква да бъдат взамиствани доста неща за обновеното Q3. То ще бъде на платфорвата на VW Tiguan, но се очаква да го бие по качество на материалите за обзавеждане, а и като дизайн.

Защо обаче някой ще си купи Q3, след като вече има Allroad или Q5. Отговорът е един – заради цената. Вече стана дума, че BMW пуска X1 за $31 500 и Audi няма как да не отговори на подобен ход. Очаква се новият модел да запази 2.0 литров TFSI мотор с мощност 211 к.с., както и 2.0 литров турбодизел. Ще има и „по-забавна” версия с 2.5 литровия двигател от Audi TT RS, който предлага 314 к.с. Началната цена ще е същата като на BMW X1 – $31 500.

Maserati Kubang
Десет SUV очаквани с нетърпение
Кога – края на 2013 г.

За мнозина комбинацията между Maserati и Chrysler изглежда доста притеснителна, така че дебютът на този модел е очакван с много сериозен интерес. Ако все пак успеят да се обединят успешно чарът и качествата на двигателите на Ferrari с високата проходимост на Jeep Grand Cherokee, нещата може да бъдат много убедителни за бъдещите клиенти на този автомобил. В Maserati са си поставали за целта да „откраднат” поне част от интереса към Porche Cayenne и отлично знаят, че нямат право на грешка. Това се вижда и от цената на новия им модел - $70 000

Porsche Macan
Десет SUV очаквани с нетърпение
Кога – втората половина на 2013 г.

Porsche вече е част от VW group и Macan ще използва платформата на Audi Q5. Германците ще имат доста трудната задача, да успеят да се противопоставят на Range Rover Evoque, който продължава да прави фурор в този сегмент. Затова и ще заложат на традиционната си сила – динамичните характеристики на своите мотори. Засега има само слухове какви ще бъдат те, но се очаква 2.0 литровият турбомотор от Q5, който сега разполага с 211 к.с., след  доработка при Macan да предлага 237 к.с. Като допълнителна опция ще се предлага 3.6 литров V6 с мощност 277 к.с., който се слага на Cayenne. Скоростната кутия ще е 7-степенна PDK, а системата AWD ще се предлага като допълнителна опиция. Цената на Macan ще е между $42 000 и $45 000.

Mercedes-Benz GLC
Десет SUV очаквани с нетърпение
Кога – края на 2013 или началото на 2014 г.

Mercedes ще предвизвика своя съперник BMW и неговия X1 с нов модел, произведен на платформата на A/B-class. Досегашният най-голям проблем на компанията бе привличане на младата аудитория, като при GLC е работено именно в тази насока. Машината ще се предлага и в няколко версии, доработени от AMG. Със сигурност тя ще се предлага с 2.1-литровия турбодизел, слаган на GLK, както и с 4-цилиндров бензинов агрегат. Като опция ще се продава 7-степенна скоростна кутия с двойно сцепление. Цената се очаква да бъде между $30 000  и $35 000.
 

Тагове: suv
0 от 500