fallback

Автономните превозни средства – от Леонардо до Googlemobile

Един щат в Америка вече разреши колите-роботи

Още от времето на Леонардо да Винчи хората са мечтали за истински автомобили, които да се придвижват самостоятелно. Векове по-късно човечеството изобрети двигателя с вътрешно горене, електромоторите и компютрите, за да се стигне до следващата логична крачка – машина, която да се движи сама.В 21 век Google показа своето творение – автомобил-робот, който е на базата на хибрида Toyota Prius. Високотехнологичното возило убеди властите на щата Невада да променят законите си, за да го допуснат до движение. Сега същото обсъждат и в Калифорния. А мечтата на Леонардо е на път да се сбъдне. Как обаче се стигна до нея?Първи проблясъциИдеята за напълно автономен автомобил за първи път е споделена пред широка публика през 1939 г. по време на Световното изложение на експозицията на General Motors, която носи името Futurama. Тя предвижда улиците на бъдещето да представляват широки пътища, които да са добре подредени и осветени, и по тях да се придвижват автомобили без шофьори.Историкът Джеймсън Уестмор разкрива, че още през 1935 г. GM e започнал да експериментира в тази насока, като създава машини, които могат да се движат самостоятелно, спазвайки необходимата дистанция от останалите. През 1959 г. компанията тества модел на Chevrolet, на чийто преден капак има устройство, което получава сигнали от датчици на пътя и това му позволява да следи лентата на движение.Първият умен автомобилПървият „умен” автомобил е замислен като платформа за луноходи и е създаден в университета Станфорд в края на 60-те години на ХХ век. Това е една проста платформа, снабдена с видеокамери и пулт за дистанционно управление. С течение на времето „интелектът” на машината се увеличава, след като са добавени сензори и оборудване, което да преработва изображението от камерите. През 1979 г. Ханс Моравек от Стенфорд успява да запише първия успех в тази насока – машината преминава пълен салон със столове, без да се удари в нито един от тях. За това упражнение са и нужни цели 5 часа.

Тагове:
fallback
  • #6
    бавареца ( преди 10 години )
    това в БГ за съжаление няма да го гопуснат и до 2100година - полицаите от кого ще вземат рушвети а?
  • #5
    Анонимен ( преди 12 години )
    Otiva6 na kra4ma, i kto se opuka6 te pribira do vas,a po patia ti praviat Trompet na zadnata sedalka.Kef A?
  • #4
    Анонимен ( преди 12 години )
    ами че никой не е казал че ще ти забраняват да шофираш , просто когато не искаш или нямаш възможност да го правиш , колата може да се справи и без теб
  • #3
    Анонимен ( преди 12 години )
    Глупав тийнейджър е писал под мен.
  • #2
    Анонимен ( преди 12 години )
    ОК хубаво,но искам да попитам къде отива удоволствието от шофирането? Защото има хора на тоя свят,които обожават да шофират,а не да се возят като куфари на седалките! Следващата стъпка коя е? Да ни забранят да правим секс и да ни развъждат в епруветки ли?
  • #1
    Онзи ( преди 12 години )
    браво на аутомедия за статията
fallback
Последни