IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Подновяване на шофьорска книжка

Нашият личен опит.

Подновяване на шофьорска книжка

Решихме да публикуваме този материал, тък като смятаме, че ще бъде полезен на всеки, който трябва да поднови свидетелството си за управление на МПС.

На интернет страницата на КАТ има информация за процедурата, но честно казано, след като я изчетохме, у нас възникнаха няколко въпроса, и ни се наложи да търсим допълнително инфо.

За да не ви се налага същото, ще опишем накратко как точно се процедира.

Добре е да бъдете в КАТ рано, най-добре 15-20 минути преди работното им време. Ние бяхме в КАТ София в 7:30, като преди нас имаше около 20 човека.

Още с влизането си извадихме номерче, което ни отреди 24 място на опашката. Машината за номерата, е срещу входа, като за подновяване на шофьорска книжка се натиска бутон с буква „С”. На електроните табла има информация кой номер е наред и на кое гише трябва да се яви.

Трябва да носите с вас предварително извадено медицинско – за категория „В” се изготвя от личния лекар, лична карта, шофьорска книжка и контролен талон.

Не си правете снимки предварително. Такива ще ви направят в КАТ на същото гише, на което се подават гореизброените документи. Услугата е включена в цената за издаване на нова шофьорска книжка.

Цените – бързата услуга (10 календарни дни) струва 55 лева, с включени такси и комисионни. Обикновената струва два пъти по-малко, но отнема 30 дни.

Важно е да знаете, че бележката за получаване на новото свидетелство за управление на МПС не ви дава право да шофирате, ако срокът на настоящото ви свиделство е изтекъл. 

След 10 календарни дни или след 30 календарни дни, в зависимост от избраната от вас услуга, новата ви шофьорска книжка ще бъде готова.

Между 7 часа и 19 часа, на съответната дата, трябва да се явите в КАТ, за да я получите. Тук отново трябва да си вземете номерче от машината, като този път натиснете бутон „А”.

*Ако имате неплатени актове, трябва да минете през гишета 9, 10 или 11. Преди това обаче от същата машина срещу входа си взимате бележка с пореден номер, като натиснете бутон „В”.

Служителите на КАТ ще ви направят справка с всички неплатени глоби. Плащате ги на касите на банката в КАТ, след което от същите гишета си получавате синия талон.

Това направихме ние. Ако имате опит в други градове, споделете го в коментарите долу.

Надяваме се, че сме били полезни!



 

0 от 500
  • #94
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Elenko ( преди 3 месеца )
    Trayabvami sega
  • #93
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Антоанета Йовчева ( преди 1 година )
    Служителите на КАТ при подновяване на шофйорска книжка карегория Б Имат ли право да изискват копие на Телк решение, което остава при тях заедно с представяне на Толек решение ? Поздрави
  • #92
    0 rate up comment 0 rate down comment
    hristina_barzanova21 ( преди 1 година )
    БЛАГОДАРЯ ВИ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ! Бяхте ми мнооого полеззни.Пожелавам ви безаварийно каране и да срещате все такива добронамерени хора по всичките ви житейски пътища!Радост, Любов и Късмет!Поздрави Христина
  • #91
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Swept ( преди 2 години )
    Основная задача таможенного агента Азия-Трейдинг является выполнение поставленных задач по организации закупки, доставке и таможенного оформления товаров поставляемых из Китая, Японии и Южной Кореи. Обеспечив Ваш бизнес современными решениями в транспортной логистики, мы также стараемся оптимизировать на не расходы без потери качества в работе и сроков поставки.
  • #90
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Христо ( преди 4 години )
    Много добре описано, благодаря!
  • #89
    11 rate up comment 4 rate down comment
    krastev48abv.bg ( преди 4 години )
    книжката ми изтича месец август. мога ли да я подновя 2-3месеца по рано
  • #88
    4 rate up comment 4 rate down comment
    lidika@abv.bg ( преди 5 години )
    Просто, ясно и разбрано е написано, но каква е бланката за медицинското и само личният лекар достатъчен ли е, май трябва да се посетят някъде си (къде) очен, ушен невролог и хириург?
  • #87
    0 rate up comment 4 rate down comment
    Мартин тодоров ( преди 5 години )
    Здр искам да попитам дали може за един ден да си сменя книшката аз имам но си смених личната карта но и сега трябва да си сменя и книшката трябва парво да си искарам медицинско след това отивам в кат но ме интересува наи барзата услуга за смяна на книшката знаете ли колко е минималия периот за смяна на пример искам наи барза та порачка колко е за колко дни
  • #86
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Бутонът е А
  • #85
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Стефи ( преди 5 години )
    Здравейте, аз живея в Англия и си смених БГ книжката с английска такава. Обаче скоро си подновявах лична карта и паспорт и ми казаха, че ми е изтекла книжката. Аз тогава не се сетих да ги попитам дали има проблем/глоба/евентуално да се изисква явяването отново на изпит ако е изтекла одтавна. При положение, че имам активна английска книжка някой знае ли какво се случва?