Вход   Регистрация

Подновяване на шофьорска книжка

Подновяване на шофьорска книжка
 

Нашият личен опит.

Решихме да публикуваме този материал, тък като смятаме, че ще бъде полезен на всеки, който трябва да поднови свидетелството си за управление на МПС.

На интернет страницата на КАТ има информация за процедурата, но честно казано, след като я изчетохме, у нас възникнаха няколко въпроса, и ни се наложи да търсим допълнително инфо.

За да не ви се налага същото, ще опишем накратко как точно се процедира.

Добре е да бъдете в КАТ рано, най-добре 15-20 минути преди работното им време. Ние бяхме в КАТ София в 7:30, като преди нас имаше около 20 човека.

Още с влизането си извадихме номерче, което ни отреди 24 място на опашката. Машината за номерата, е срещу входа, като за подновяване на шофьорска книжка се натиска бутон с буква „С”. На електроните табла има информация кой номер е наред и на кое гише трябва да се яви.

Трябва да носите с вас предварително извадено медицинско – за категория „В” се изготвя от личния лекар, лична карта, шофьорска книжка и контролен талон.

Не си правете снимки предварително. Такива ще ви направят в КАТ на същото гише, на което се подават гореизброените документи. Услугата е включена в цената за издаване на нова шофьорска книжка.

Цените – бързата услуга (10 календарни дни) струва 55 лева, с включени такси и комисионни. Обикновената струва два пъти по-малко, но отнема 30 дни.

Важно е да знаете, че бележката за получаване на новото свидетелство за управление на МПС не ви дава право да шофирате, ако срокът на настоящото ви свиделство е изтекъл. 

След 10 календарни дни или след 30 календарни дни, в зависимост от избраната от вас услуга, новата ви шофьорска книжка ще бъде готова.

Между 7 часа и 19 часа, на съответната дата, трябва да се явите в КАТ, за да я получите. Тук отново трябва да си вземете номерче от машината, като този път натиснете бутон „А”.

*Ако имате неплатени актове, трябва да минете през гишета 9, 10 или 11. Преди това обаче от същата машина срещу входа си взимате бележка с пореден номер, като натиснете бутон „В”.

Служителите на КАТ ще ви направят справка с всички неплатени глоби. Плащате ги на касите на банката в КАТ, след което от същите гишета си получавате синия талон.

Това направихме ние. Ако имате опит в други градове, споделете го в коментарите долу.

Надяваме се, че сме били полезни! 

Реклама  


Купи кола

 • Renault Megane 1.9DCI EURO4

  1800 лв.

  дата на произв. - август , 2008 г., пробег - 111111, С.к - Ръчна, цвят - Сив

 • VW Passat 1.9TDI KLIMATRONIK / 110PS

  1900 лв.

  дата на произв. - септември , 1997 г., пробег - 111111, С.к - Ръчна, цвят - Сив

 • Seat Ibiza 1.6 TDI 135000км Face lift

  8400 лв.

  дата на произв. - октомври , 2011 г., пробег - 131595, С.к - Ръчна, цвят - Черен

 • Citroen C4 Picasso 1.6 HDI Exclusive

  5600 лв.

  дата на произв. - октомври , 2007 г., пробег - 195974, С.к - Ръчна, цвят - Графит

 • Toyota Corolla verso 2.0D4D 6+1

  13400 лв.

  дата на произв. - декември , 2012 г., пробег - 183000, С.к - Ръчна, цвят - Светло сив

 • Toyota Auris 2.0 D4D

  7500 лв.

  дата на произв. - декември , 2008 г., пробег - 177100, С.к - Ръчна, цвят - Тъмно сив

Виж всички обяви

Коментари ( 84 )

Напиши коментар Влез

от: 4ЕНГЕ ( преди 5 дни )

ОБИКНОВЕНАТА УСЛУГА НЕ Е ДВА ПЪТИ ПО-ЕВТИНА КАКТО СТЕ ГО НАПИСАЛИ, А Е ТОЧНО 29,50ЛВ. !!!
Отговори
 
  0
 

Положителни: 0  Отрицателни: 0

от: Пенев ( преди 5 месеца )

Ако не си от София може ли в кат в София да си извадиш , подновиш книжката?
Отговори
 
+1
 

Положителни: 1  Отрицателни: 0

от: Davaa ( преди 10 месеца )

свидетелство! свидетелство !! свидетелство !!!
Добър ден за всички монголци. моето име е г-н Даваа Ихбахвавд Аз съм от Ховд тук в Монголия Бях измамен няколко пъти отидох да търся заем, бях
измама 1500, но се опитвам без да се отказвам. времето в някоя фирма, за която кандидатствах, винаги ми каза, че имам лош кредит, затова реших, че никога няма да кандидатствам за заем в живота си, затова започнах да плача, защото парите, които съм изгубил, са ми дали нещо, от което се нуждая, затова кълна се,
Отговори
 
 -3
 

Положителни: 1  Отрицателни: 4

от: Джио ( преди 11 месеца )

За кат В ли искат медицинско....нчкой ми каза само за С че е нужно
Отговори
 
 -2
 

Положителни: 1  Отрицателни: 3

от: Краси ( преди 11 месеца )

Преди отиване при личния лекар си купете бланка за медицинското - има ги в специализирани книжарници за медицински документи или в office1. Споделям го защото го пропуснах като детайл :) ииии най-близката такава книжарница беше на 5 минути от поликлиниката, така ме успокой личния лекат, НО беше затворена с бележка ще отворя в 10, беше 10:30:) иии се наложи да покарам малко до най-близкия office1.
Отговори
 
+2
 

Положителни: 4  Отрицателни: 2

от: КРАДАТ ПАСПОРТИ ( преди 1 година )

нАГЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ КРАДАТ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ ЧРЕЗ ПАСПОРТНИ СЛУЖБИ. пРИ ПОЛУЧАВАНЕ НА НОВИ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ИЗИСКВАТ ПРЕДАВАНЕ НА СТАРИТЕ.сЛЕДВА ИСТОЧВАНЕ НА ОГРОМЕН ОБЕМ ДАННИ СЪБРНИ ОТ НАГЛО ПРЕСТЪПНИ СЪОРЪЖЕНИЯ МОНТИРАНИ В ЛИЧНИ КАРТИ И ДРУГИ.тЕРОРИСТИ ПРОВЕЖДАЩИ МАСОВИ УБИИСТВА В сИРИЯ<УКРАЙНА И ДРУГИ ИСТОЧВАТ ДАННИТЕ.кРАДЦИ НА ИМОТИ ПОЛЗВАТ ОТНЕТИТЕ ДОКУМЕНТИ
Отговори
 
+6
 

Положителни: 9  Отрицателни: 3

от: Ралица ( преди 1 година )

Здравейте, имам въпрос. Живея в София и преди 6 години изкарах тук шофьоркса книжка. Но преди 2 години ми се наложи да отида в Лондон и трябваше да си сменя книжката с английска. Съответно вече съм в България и искам да съм с българска книжка.Предполагам процедурата е съшата като описаната по-горе? И имате ли идея дали е проблем, че синият талон е в мен,а в същност не би трябвало да е актуален, тъй като книжката е заменена с английска и да не решат да ме глобят? мерси
Отговори
 
 -4
 

Положителни: 2  Отрицателни: 6

от: pandoo ( преди 1 година )

Покажи Коментара
Здравейте!Бих искал да ви попитам какво трябва да направя за да си сменя шофьорската книжка след като е истекла и имам ТЕЛКОВО решение?
Отговори
 
 -5
 

Положителни: 4  Отрицателни: 9

от: Ивана ( преди 1 година )

Здравейте,
във връзка с коментара по-горе за подновяване на шофьорска книжка в районно полицейско управление - това е възможно само ако книжката ви и преди това е била издадена в София, ако е издадена от МВР в друг град, трябва да отидете в КАТ.
Отговори
 
+2
 

Положителни: 3  Отрицателни: 1

от: Марина ( преди 1 година )

Споделям актуален личен опит от София, който може да ви спести време и нерви при ходене до КАТ. Без проблем си поднових книжката в звено "Документи за самоличност" към районното полицейско управление, където се вадят лични карти и паспорти. Платих на място на гишето с дебитна карта. Цялото нещо - вземане на заявление, попълване, след това влизане отново за подаване, снимка и плащане - ми отне 20 минути. Трябва само да имате предвид, че там става само ако нямате актове и глоби за плащане към КАТ.
Отговори
 
+25
 

Положителни: 29  Отрицателни: 4

от: ДАНИЕЛА ( преди 1 година )

За издаване на СУМПС, поради изтичане срока на валидност, подмяна на стар образец с нов или промяна в данните на водача:

документ за самоличност по ЗБЛД*;
документ за платени такси*;
карта за медицински преглед на водач на МПС или протокол от ТОЛЕК* или протокол от ТЦЛЕК*;
- за категория АM, A1, A2, A, В, B1, В+Е и Ткт, трябва да съдържа данни от извършен очен и вътрешен преглед.
- за останалите категории, картата за медицински преглед трябва да е заверена от съответните специалисти: очен, УНГ, невролог и хирург/.
старо свидетелство за управление на МПС;
Отговори
 
+5
 

Положителни: 7  Отрицателни: 2

от: ....... ( преди 1 година )

Покажи Коментара
Здравейте,трябва да подновя шофьорската си книжка,но по лична карта се водя в друг град ,а в родния си град където съм я изкарала преди 10години.Въпроса ми е какви са необходимите документи,за да я изкарам в града в който живея а не родния ми град?
Отговори
 
 -5
 

Положителни: 4  Отрицателни: 9

от: Борислава ( преди 1 година )

Много полезна статия, благодаря!
Отговори
 
+8
 

Положителни: 9  Отрицателни: 1

от: Анонимен ( преди 2 години )

Днес ходих да си подновявам книжката. На самите гишета има ПОС терминали за плащане с карта и ако се възползвате, си спестявате банковата такса - в моя случай 6 лв. Служителката мрънкаше, че много бавно става, но за 10 мин. парите си заслужават. То като се редиш на касата, пак може да мине толко време, че и повече.
Отговори
 
+11
 

Положителни: 11  Отрицателни: 0

от: Петър Николов ( преди 2 години )

Здравейте!Интересува ме има ли някаква промоция в цената за подновяване на свидетелство за нравоуправление след навършване на 58 години?
Отговори
 
+1
 

Положителни: 5  Отрицателни: 4

от: Анонимен ( преди 2 години )

Покажи Коментара
кой го интересува лузар
Отговори
 
 -10
 

Положителни: 4  Отрицателни: 14

от: Анонимен ( преди 2 години )

Покажи Коментара
ЗАЩО триете коментара? Бърка ли ви някъде ААахахахха
"Ако имате опит в други градове, споделете го в коментарите долу."
ДА! ИМАМ ОПИТ! Тук в Сидни си я вадя на Маргарет Стрийт. Пресечка до Кент стрийт в центъра е и издаването мина доволно!
НЕ си пилея живота из балканските гета, да не съм лузар че да развивам стокхолмски синдром по панелните килии хаа! Лузарите и клошовете да оскотяват там! Хааа! Поздрави от един инженер магистър с 6 цифрени доходи. Поздрави от Сидни Ав$$$тралия!
Отговори
 
 -17
 

Положителни: 14  Отрицателни: 31

от: Николай ( преди 2 години )

Половината коментирали тук сте адски неграмотни, нормално е да не можете да се оправите със системата.Купете си по един буквар бе хора !!!
Отговори
 
+3
 

Положителни: 16  Отрицателни: 13

от: ПорЦелан ( преди 2 години )

Първият ден след като подмениха книжките се наредих за смяна. Кат.C. След около 10 дена отидох и попитах дали е готова. Беше готова, бях се разписал на всички места и изведнъж - "О, извинете, вашата поръчка е била обикновена!", но ми я дадоха. Та книжките стават за 4-5 дена вероятно, но ги държат 30 дена за да подмамят определен брой хора да платят повече. Мошеници!
Отговори
 
+62
 

Положителни: 68  Отрицателни: 6

от: Анонимен ( преди 2 години )

А може ли някой да ми каже, къде мога да направя справка дали книжката ми е готова? Сайт, телефон... Благодаря предварително!
Отговори
 
+3
 

Положителни: 4  Отрицателни: 1

от: Alex ( преди 2 години )

Покажи Коментара
Zdraveite a diploma pri podnovqvane iziskvali se ili.... pitam po neje na vremeto 2007 kato karah kursovete nqmah i mi dadoha edna falshiva ot nekvo selo deto ne sam i chuval za nego istruktora mi kaza nqma problem ama mai dane go bqh poslusal .. blagodarq predvaritelno na vseki dal savet!!!
Отговори
 
 -7
 

Положителни: 5  Отрицателни: 12

от: ivaylo ( преди 2 години )

Покажи Коментара
Намирам се във Испания и сам подал заявка да ми сменят книшката със Испанска ,но ми викат тъй като е истекла трябва първо да се прати във българия да я проверят и да казат Ок че не е фалшива... Но ето че вече чакам 2 месеца без отговор и поради това в момента немога да карам кола...
Отговори
 
 -5
 

Положителни: 2  Отрицателни: 7

от: Развигор ( преди 2 години )

Да допълня темата за в КАТ СОФИЯ. Носете си ХИМИКАЛКА! Купете си бланка за медицинското от някоя книжарница и след това ходете при лекаря.
Отговори
 
+15
 

Положителни: 15  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 2 години )

Покажи Коментара
Аз имах Българска книжка която замених за Гръдска и сега немога да си върна пак българската пуснах в кат но вече 2 месеца ниамам отговор
Отговори
 
 -7
 

Положителни: 0  Отрицателни: 7

от: Гръцка книжка ( преди 3 години )

Разбира се , че можеш. Книжката е от евопейския съюз , следователно валидна. А за собствеността на колата няма значение, стига да имаш талон, преглед и застраховка.
Отговори
 
 -3
 

Положителни: 3  Отрицателни: 6

от: анонимен ( преди 3 години )

АЗ СЪМ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН.ПРЕТИЖАВАМ ГЪЦКА ШОФЬОРСКА КНИЖКА,МОГА ЛИ ДА СИ КУПЯ КОЛА В БЪЛГАРИЯ И ДА Я КАРАМ С ГРЪЦКАТА СИ КНИЖКА???
Отговори
 
 -1
 

Положителни: 8  Отрицателни: 9

от: Анонимен ( преди 3 години )

Здравейте,моят въпрос е още като ученичка изкарах шоф. глоксове във Враца ,след това се преместих да живея в София и отдавна съм по -адрес София.Книжката ми изтича 2016 година ,може ли да ми каже някой какви са процедурите.Благодаря предварително:)
Отговори
 
+1
 

Положителни: 4  Отрицателни: 3

от: Людмил ( преди 3 години )

Някой знае ли дали при подмяна вече искат и психо освен медицинско?
Отговори
 
+8
 

Положителни: 14  Отрицателни: 6

от: цвети ( преди 3 години )

31 лева е за 30 дни , бързата е за 10 дни и струва 58 лева
Отговори
 
+2
 

Положителни: 6  Отрицателни: 4

от: Изпатил ( преди 3 години )

Ако се сменя СУМПС при промяна на местожителство в друг град, първо се пуска заявление за преместване на документите от КАТ, на който си се водил преди. Отнема около 2 седмици докато пристигнат и след това вече може да се пусне процедурата по подмяна на СУМПС
Отговори
 
+5
 

Положителни: 5  Отрицателни: 0

Страница: 123
Избери кола


Изгодни оферти
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising