Вход   Регистрация

Подновяване на шофьорска книжка

Подновяване на шофьорска книжка

Нашият личен опит.

Решихме да публикуваме този материал, тък като смятаме, че ще бъде полезен на всеки, който трябва да поднови свидетелството си за управление на МПС.

На интернет страницата на КАТ има информация за процедурата, но честно казано, след като я изчетохме, у нас възникнаха няколко въпроса, и ни се наложи да търсим допълнително инфо.

За да не ви се налага същото, ще опишем накратко как точно се процедира.

Добре е да бъдете в КАТ рано, най-добре 15-20 минути преди работното им време. Ние бяхме в КАТ София в 7:30, като преди нас имаше около 20 човека.

Още с влизането си извадихме номерче, което ни отреди 24 място на опашката. Машината за номерата, е срещу входа, като за подновяване на шофьорска книжка се натиска бутон с буква „С”. На електроните табла има информация кой номер е наред и на кое гише трябва да се яви.

Трябва да носите с вас предварително извадено медицинско – за категория „В” се изготвя от личния лекар, лична карта, шофьорска книжка и контролен талон.

Не си правете снимки предварително. Такива ще ви направят в КАТ на същото гише, на което се подават гореизброените документи. Услугата е включена в цената за издаване на нова шофьорска книжка.

Цените – бързата услуга (10 календарни дни) струва 55 лева, с включени такси и комисионни. Обикновената струва два пъти по-малко, но отнема 30 дни.

Важно е да знаете, че бележката за получаване на новото свидетелство за управление на МПС не ви дава право да шофирате, ако срокът на настоящото ви свиделство е изтекъл. 

След 10 календарни дни или след 30 календарни дни, в зависимост от избраната от вас услуга, новата ви шофьорска книжка ще бъде готова.

Между 7 часа и 19 часа, на съответната дата, трябва да се явите в КАТ, за да я получите. Тук отново трябва да си вземете номерче от машината, като този път натиснете бутон „А”.

*Ако имате неплатени актове, трябва да минете през гишета 9, 10 или 11. Преди това обаче от същата машина срещу входа си взимате бележка с пореден номер, като натиснете бутон „В”.

Служителите на КАТ ще ви направят справка с всички неплатени глоби. Плащате ги на касите на банката в КАТ, след което от същите гишета си получавате синия талон.

Това направихме ние. Ако имате опит в други градове, споделете го в коментарите долу.

Надяваме се, че сме били полезни! 

Реклама  


Купи кола

 • Opel Zafira 2.0DTI,101k.s.7mesta, KLIMATRONIK

  4700 лв.

  дата на произв. - юни , 2004 г., пробег - 167000, С.к - Ръчна, цвят - Сив

 • Vw Phaeton 3.0TDI LUKSUNIKAT

  13777 лв.

  дата на произв. - февруари , 2007 г., пробег - 1, С.к - Автоматична, цвят - Черен

 • Citroen C3 1.4 HDI

  3950 лв.

  дата на произв. - февруари , 2005 г., пробег - 120346, С.к - Ръчна, цвят - Бордо

 • Vw Golf Plus 1,6FSI GOLF PLUS

  6777 лв.

  дата на произв. - ноември , 2005 г., пробег - 1, С.к - Ръчна, цвят - Светло сив

 • Mercedes E 420 420CDI EVO FULL MAXX

  16777 лв.

  дата на произв. - ноември , 2007 г., пробег - 1, С.к - Автоматична, цвят - Светло сив

 • Mercedes E 320 3.2CDI 4x4 AVANGARD

  14777 лв.

  дата на произв. - април , 2005 г., пробег - 1, С.к - Автоматична, цвят - Черен

Виж всички обяви

Коментари ( 77 )

Напиши коментар Влез

от: pandoo ( преди 2 месеца )

Здравейте!Бих искал да ви попитам какво трябва да направя за да си сменя шофьорската книжка след като е истекла и имам ТЕЛКОВО решение?
Отговори
 
  0
 

Положителни: 0  Отрицателни: 0

от: Ивана ( преди 2 месеца )

Здравейте,
във връзка с коментара по-горе за подновяване на шофьорска книжка в районно полицейско управление - това е възможно само ако книжката ви и преди това е била издадена в София, ако е издадена от МВР в друг град, трябва да отидете в КАТ.
Отговори
 
  0
 

Положителни: 0  Отрицателни: 0

от: Марина ( преди 3 месеца )

Споделям актуален личен опит от София, който може да ви спести време и нерви при ходене до КАТ. Без проблем си поднових книжката в звено "Документи за самоличност" към районното полицейско управление, където се вадят лични карти и паспорти. Платих на място на гишето с дебитна карта. Цялото нещо - вземане на заявление, попълване, след това влизане отново за подаване, снимка и плащане - ми отне 20 минути. Трябва само да имате предвид, че там става само ако нямате актове и глоби за плащане към КАТ.
Отговори
 
+5
 

Положителни: 6  Отрицателни: 1

от: ДАНИЕЛА ( преди 3 месеца )

За издаване на СУМПС, поради изтичане срока на валидност, подмяна на стар образец с нов или промяна в данните на водача:

документ за самоличност по ЗБЛД*;
документ за платени такси*;
карта за медицински преглед на водач на МПС или протокол от ТОЛЕК* или протокол от ТЦЛЕК*;
- за категория АM, A1, A2, A, В, B1, В+Е и Ткт, трябва да съдържа данни от извършен очен и вътрешен преглед.
- за останалите категории, картата за медицински преглед трябва да е заверена от съответните специалисти: очен, УНГ, невролог и хирург/.
старо свидетелство за управление на МПС;
Отговори
 
  0
 

Положителни: 0  Отрицателни: 0

от: ....... ( преди 3 месеца )

Здравейте,трябва да подновя шофьорската си книжка,но по лична карта се водя в друг град ,а в родния си град където съм я изкарала преди 10години.Въпроса ми е какви са необходимите документи,за да я изкарам в града в който живея а не родния ми град?
Отговори
 
  0
 

Положителни: 0  Отрицателни: 0

от: Борислава ( преди 3 месеца )

Много полезна статия, благодаря!
Отговори
 
  0
 

Положителни: 0  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

Днес ходих да си подновявам книжката. На самите гишета има ПОС терминали за плащане с карта и ако се възползвате, си спестявате банковата такса - в моя случай 6 лв. Служителката мрънкаше, че много бавно става, но за 10 мин. парите си заслужават. То като се редиш на касата, пак може да мине толко време, че и повече.
Отговори
 
+5
 

Положителни: 5  Отрицателни: 0

от: Петър Николов ( преди 5 месеца )

Здравейте!Интересува ме има ли някаква промоция в цената за подновяване на свидетелство за нравоуправление след навършване на 58 години?
Отговори
 
  0
 

Положителни: 2  Отрицателни: 2

от: Анонимен ( преди 6 месеца )

Покажи Коментара
кой го интересува лузар
Отговори
 
 -5
 

Положителни: 4  Отрицателни: 9

от: Анонимен ( преди 6 месеца )

Покажи Коментара
ЗАЩО триете коментара? Бърка ли ви някъде ААахахахха
"Ако имате опит в други градове, споделете го в коментарите долу."
ДА! ИМАМ ОПИТ! Тук в Сидни си я вадя на Маргарет Стрийт. Пресечка до Кент стрийт в центъра е и издаването мина доволно!
НЕ си пилея живота из балканските гета, да не съм лузар че да развивам стокхолмски синдром по панелните килии хаа! Лузарите и клошовете да оскотяват там! Хааа! Поздрави от един инженер магистър с 6 цифрени доходи. Поздрави от Сидни Ав$$$тралия!
Отговори
 
 -10
 

Положителни: 11  Отрицателни: 21

от: Николай ( преди 8 месеца )

Половината коментирали тук сте адски неграмотни, нормално е да не можете да се оправите със системата.Купете си по един буквар бе хора !!!
Отговори
 
 -1
 

Положителни: 5  Отрицателни: 6

от: ПорЦелан ( преди 10 месеца )

Първият ден след като подмениха книжките се наредих за смяна. Кат.C. След около 10 дена отидох и попитах дали е готова. Беше готова, бях се разписал на всички места и изведнъж - "О, извинете, вашата поръчка е била обикновена!", но ми я дадоха. Та книжките стават за 4-5 дена вероятно, но ги държат 30 дена за да подмамят определен брой хора да платят повече. Мошеници!
Отговори
 
+33
 

Положителни: 36  Отрицателни: 3

от: Анонимен ( преди 10 месеца )

А може ли някой да ми каже, къде мога да направя справка дали книжката ми е готова? Сайт, телефон... Благодаря предварително!
Отговори
 
  0
 

Положителни: 1  Отрицателни: 1

от: Alex ( преди 10 месеца )

Покажи Коментара
Zdraveite a diploma pri podnovqvane iziskvali se ili.... pitam po neje na vremeto 2007 kato karah kursovete nqmah i mi dadoha edna falshiva ot nekvo selo deto ne sam i chuval za nego istruktora mi kaza nqma problem ama mai dane go bqh poslusal .. blagodarq predvaritelno na vseki dal savet!!!
Отговори
 
 -5
 

Положителни: 4  Отрицателни: 9

от: ivaylo ( преди 11 месеца )

Покажи Коментара
Намирам се във Испания и сам подал заявка да ми сменят книшката със Испанска ,но ми викат тъй като е истекла трябва първо да се прати във българия да я проверят и да казат Ок че не е фалшива... Но ето че вече чакам 2 месеца без отговор и поради това в момента немога да карам кола...
Отговори
 
 -5
 

Положителни: 1  Отрицателни: 6

от: Развигор ( преди 1 година )

Да допълня темата за в КАТ СОФИЯ. Носете си ХИМИКАЛКА! Купете си бланка за медицинското от някоя книжарница и след това ходете при лекаря.
Отговори
 
+10
 

Положителни: 10  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 1 година )

Покажи Коментара
Аз имах Българска книжка която замених за Гръдска и сега немога да си върна пак българската пуснах в кат но вече 2 месеца ниамам отговор
Отговори
 
 -5
 

Положителни: 0  Отрицателни: 5

от: Гръцка книжка ( преди 1 година )

Разбира се , че можеш. Книжката е от евопейския съюз , следователно валидна. А за собствеността на колата няма значение, стига да имаш талон, преглед и застраховка.
Отговори
 
 -2
 

Положителни: 1  Отрицателни: 3

от: анонимен ( преди 1 година )

АЗ СЪМ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН.ПРЕТИЖАВАМ ГЪЦКА ШОФЬОРСКА КНИЖКА,МОГА ЛИ ДА СИ КУПЯ КОЛА В БЪЛГАРИЯ И ДА Я КАРАМ С ГРЪЦКАТА СИ КНИЖКА???
Отговори
 
 -2
 

Положителни: 5  Отрицателни: 7

от: Анонимен ( преди 1 година )

Здравейте,моят въпрос е още като ученичка изкарах шоф. глоксове във Враца ,след това се преместих да живея в София и отдавна съм по -адрес София.Книжката ми изтича 2016 година ,може ли да ми каже някой какви са процедурите.Благодаря предварително:)
Отговори
 
  0
 

Положителни: 1  Отрицателни: 1

от: Людмил ( преди 1 година )

Някой знае ли дали при подмяна вече искат и психо освен медицинско?
Отговори
 
+6
 

Положителни: 9  Отрицателни: 3

от: цвети ( преди 1 година )

31 лева е за 30 дни , бързата е за 10 дни и струва 58 лева
Отговори
 
 -1
 

Положителни: 3  Отрицателни: 4

от: Изпатил ( преди 1 година )

Ако се сменя СУМПС при промяна на местожителство в друг град, първо се пуска заявление за преместване на документите от КАТ, на който си се водил преди. Отнема около 2 седмици докато пристигнат и след това вече може да се пусне процедурата по подмяна на СУМПС
Отговори
 
+2
 

Положителни: 2  Отрицателни: 0

от: кристина ( преди 1 година )

Цената за 30 дни каква е точно?
Отговори
 
+2
 

Положителни: 3  Отрицателни: 1

от: dominici ( преди 1 година )

Ако не са те снимали, това е защото си приличаш със старата снимка и ще използват нея. Не бих се притеснявал. Не вреди да им звъннеш един телефон и да ги попиташ.
Отговори
 
 -2
 

Положителни: 1  Отрицателни: 3

от: Човека ( преди 2 години )

Може ли друг да получи новата книжка?
Отговори
 
+4
 

Положителни: 14  Отрицателни: 10

от: Лили ( преди 2 години )

Благодаря за информацията. Беше ми много полезна.
Отговори
 
+8
 

Положителни: 9  Отрицателни: 1

от: Милен ( преди 2 години )

Страхотни сте, много ми помогнахте с това пояснение :)
Отговори
 
+6
 

Положителни: 6  Отрицателни: 0

от: guapisisma ( преди 2 години )

Каква е процедурата ако съм в чужбина и книжката ми изтече там и си дойде след година в БГ. Ще трябва ли да минавам през някакви глоксове или да плащам глоби
Отговори
 
+9
 

Положителни: 19  Отрицателни: 10

от: жоро ( преди 3 години )

Няма такъв филм!Или имате валидни лични документи или нямате лични документи!Има срокове написани на документа и всеки трябва да ги спазва? Трябва да бъдат платени всички фишове и наказателни постановления, като квитанциите трябва бъдат представени на гишето в Пътна полиция, защото банката и Пътна полиция нямат връзка? Документите трябва да бъдат подадени по местоживеене!За категории АМ,А1,А2,А и В , медицинското може да бъде издадено от личния лекар , а за останалите категории от комисия.
Отговори
 
+2
 

Положителни: 5  Отрицателни: 3

Страница: 123
Избери кола


Изгодни оферти
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising