IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шефът на Ferrari и Fiat: Електромобилите са грешка

Според Серджио Маркионе, безпилотните системи също са измама

Шефът на Ferrari и Fiat: Електромобилите са грешка

Президентът на Ferrari Серджио Маркионе, който е начело и на концерна Fiat Chrysler Automobiles (FCA), винаги се е отличавал от останалите топ-мениджъри в автомобилния бранш. Това бе потвърдено и на срещата му с медиите по време на автосалона в Детройт, където италианецът изложи вижданията си за бъдещето на индустрията.

Шефът на Ferrari и Fiat: Електромобилите са грешка

Електромобилите са грешка

„Не познавам нито един човек, организация или компания, която да изкарва пари от продажбата на електромобили, освен ако не ги продава в огромни количества. Такива случаи обаче се срещат много рядко”, заяви директно Маркионе.

Според неговите думи, FCA ще започне да развива електромобили едва тогава, когато влезе в сила законово изаскване за тях. Засега дори огромните инвестиции няма не гарантират на компанията му съществен дял от пазара и те със сигурност ще се превърнат в загуба.

Маркионе още преди време призна, че всеки електрически Fiat 500e носи на FCA загуба от 20 000 долара при цена на колата от 30 000 долара. Затова той е категоричен, че през следващите 10 години концернът му няма да гони пълна електрификация на предлаганите модели.

Къде ще влага парите си Fiat Chrysler Automobiles?

Например, един милиард долара ще бъдат похарчени за пренасяне на производството на Dodge Ram от Мексико в САЩ. Парите ще дойдат от намаляването на данъците на американските корпорации от 35 на 20% - една от ярките победи на администрацията на президента Доналд Тръмп, който иска да повиши конкуретноспособността на американската промишленост.

Автопилотът е същата фантазия, каквато и електромобилите


„Твърденията, които слушаме за настъпване на електромобилите и изкуствения интелект, засега са само научна фантастика. Правилно ли е да говорим, че скоро ще разполагаме с автомобили на електричество, които ще взимат сами решения на пътя? Отговорът е „Не”, смята Маркионе.

Шефът на FCA посочва, че към момента нито един производител не е наясно през коя година електромобилите ще излязат масово на пазара. Същото важи и за системите за автономно придвижване, така че да се прогнозира подобно нещо, при това с конкретни срокове, е „глупаво”

Маркионе даде за пример Илон Мъск, който непрекъснато променя всяка предварително обявена дата за дебют на нов модел на Tesla или на нова технология. Все пак италианецът призва, че „Мъск и компанията му вършат феноменална работа в областа на маркетинга”.

Шефът на Ferrari и Fiat: Електромобилите са грешка

„Fiat Chrysler Automobiles няма да поеме ролята на месия и пророк на автомобилната индустрия, за да харчи милиарди за някакво призрабно бъдеще, а ще предлага само проверени от времето продукти”, обясни Маркионе.

Ferrari ще предложи кросоувър и електрическа суперкола


Все пак Маркионе говори и да бъдещето, което в някаква степен е свързано с масовата електрификация на автомобилите. От думите му става ясно, че FCA все пак ще започне да инвестира в хибриди, които да улеснят преминаването към изцяло електрически коли. Такива машини ще има дори в гамата на Ferrari (производството на първия от тях – LaFerrari, вече приключи).

В Маранело разработват и кросоувър, който ще дебютира в края на 2019 или началото на 2020 г. Задачата пред инженерите на италианската марка е да направят автомобили, който да изглежда и да се управлява като истинско Ferrari. В същото време той трябва да стане най-бързият всъдеход в света, като изпревари Lamborghini Urus.

Снимки: FCA, Ferrari

Тагове: fca
0 от 500
  • #27
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Вероятно така са говорили и собствниците на конски впрягове за първите коли
  • #26
    3 rate up comment 8 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 6 години )
    За съжаление капитализма ражда такива тюфлеци като Маркионе - ще се самоизтровят в името на печалбата на зелени хартийки без покритие. Но, хубавото е че ги има японците - те ще направят електромобилите печеливши както Тойота вече направи с хибридите. Разбира се, немците ще са първи в приписването на заслуги, но технологично грамотните много добре си ги знаем що за импотентна стока са.
  • #25
    7 rate up comment 4 rate down comment
    бъчваря ( преди 6 години )
    Най-накрая някой шеф да го каже. Браво на Маркионе! Това е истината. Особено за страни като България, която дори се води над средното ниво за света. Какво ли остава за останалия свят? Електромобилите са кьорфишек и това всеки го знае. Също всеки знае, че автономното движение е напълно невъзможно. Няма да е възможно дори и след 50 години. От там нататък който живее, да казва.
  • #24
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Нормално , FIAT оцелява благодарение на старите си модели , а всичко в което е изостанала е "научна фантастика"
  • #23
    5 rate up comment 8 rate down comment
    Аморфис ( преди 6 години )
    Финансова грешка - да. Еволюционна - не! Да се изказва по-правилно, не е малко дете!И напротив - в определени случаи електромотора може да бъде невероятно ефективен. Представете си стар джип с дизелов мотор. Някъде се окопал на 60 сантиметра сняг. Ако има към него електромотори на всяко колело, на секундата ще излезе. Макс мощност при 1 оборот в секунда.Просто трябва да се мисли за комбинация на технологии, а не да ми пишат глупости!!
  • #22
    7 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Заради такива "чичаци" дето "ще си носят печалбата в гроба" сме на това дереже. Чака някой да развие технологиите, а той само да лaпа накрая.
  • #21
    6 rate up comment 10 rate down comment
    Русия ( преди 6 години )
    Желателно е тоя да си отива.
  • #20
    13 rate up comment 12 rate down comment
    Факт! ( преди 6 години )
    Факт е че Рено Зои се продава и е най-успешният електромобил.А тия нека се чудят накъде отива автоиндустрията!
  • #19
    6 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    FCA не беше ли вечно в предфалитна ситуация? Нормално с такъв "визионер" за шеф.
  • #18
    2 rate up comment 11 rate down comment
    пена ( преди 6 години )
    Ако тоя не беше ****л FCA нямаше да са пред фалит от десет години. Аз лично не обръщам внимание на "разбирачи" без нито един успех в кариерата им.