IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да удължим младостта на колата си: 5 прости съвета

Някои елементарни действия могат да ви спестят големи неприятности

Как да удължим младостта на колата си: 5 прости съвета

Да зареждаш само на проверени бензиностанции, да сменяш масло и други консумативи, както и да минаваш всяка година на технически преглед са задължителни правила, известни на всеки автомобилист. Има обаче и някои още по прости неща, които ще позволят на автомобила ви да бъде в добро състояние за по-дълъг период от време.

1. Не се притеснявайте да погледнете под колата

Как да удължим младостта на колата си: 5 прости съвета

Оставили сте автомобила си на сух асфалт? След като се приближите до него, не се притеснявайте, че ще се нацапате и се наведете, за да погледнето под колата. Ако видите някакви петна на асфалта, които по-рано ги е нямало, това си е сериозен повод за притеснения. Изтеклата течност явно показва някакъв проблем. Той може и да е малък, но е хубаво да се провери веднага откъде е изтичането. С течение на времето това се случва при много коли, така че не чакайте да ви светне някоя от сигналните лампи на таблото.

2. Редовно миене


Как да удължим младостта на колата си: 5 прости съвета

Пътищата България са мръсни в по-голямата си част. Това важи особено за сезоните, в които често вали. Така че, не чакайте половин година, преди да измиете колата си. И тук въпросът не е чисто естетически – същите тези пътища се обработват с химически елементи, които нанасят сериозна вреда на някои места по каросерията. Най-вече на тези, на които има малки дръскотини или вдлъбнатини. Факт е, че съвременните коли гният по-бавно, но с течението на времето това може да се разрастне.

От химическките елементи, изсипани на пътя, страда не само каросерията, но и гумените съединения и кабелите. Статистиката показва, че именно те създават най-много проблеми. Така че не пестете от миене, а след него задължително отстранявайте откритите нередности.

3. Проверете си светлините

Как да удължим младостта на колата си: 5 прости съвета

Има шофьори, които виждат, че им е изгоряла някоя от светлините, но просто махват с ръка, казват си, че ще е сменят (някой ден) и тръгат на път. Понякога това може да се окаже фатално не само за автомобила, но и за хората в него. Изгорелият заден габарит, например, не позволява да ви видят на пътя и има голяма опасност някой разсеян или сънен водач да се блъсне в колата ви.

Неизправният фар на свой ред може да също да ви струва скъпо, тъй като заради него няма да видите препятствие на пътя. Това в най-добрия случай ще ви струва ремонт на каросерията, а в най-лошия случай – големи неприятности. Така че, не е толкова сложно – стартирайте двигателя, включете светлините и обиколете автомобила, за да видите в какво състояние е. Задните стопове лесно се проверяват, ако зад колата ви има стена. Факт е,че съвременните системи отчитат подобни проблеми, но невинаги това се случва.

4. Почистете салона


Как да удължим младостта на колата си: 5 прости съвета

Сегашните коли не могат да изкарат толкова много, колкото тези от преди 20-30 години. Просто производителите нямат сметка от подобно нещо и след като премине гаранцията, нещата почват да се влошават. Това важи и за вътрешността на автомобила. Така че, ако искате да продадете колата си на добра цена след време, дръжте чист салона, това не е сложно.

Вече се предлагат специални препарати, които вършат добра работа. Повечето автомивки разполагат с тях. Гумените уплътнители в салона трябва поне веднъж на 6 месеца да се намазват със силикон, за да запазят еластичността и да защитават по-добре от влага.

Вода в салона не трябва да има. Ако стелките ви се намокрят, изнесете ги извън колата, докато изсъхнат, а вие се опитайте да подсушите пода. В противен случай той започва да гние, а това ще засегне и разположените под него електрически кабели.

5. Следете налягането в гумите


Как да удължим младостта на колата си: 5 прости съвета

За налягането в гумите мнозина се сещат единствено при тяхната сезонна смяна. Или когато някоя от тях се спука и трябва да бъде поставена резервната. А то трябва да се контролира поне веднъж седмично, тъй като влияе на много неща – на ресурса на гумите, на разхода на гориво, на управляемостта, на динамиката и на спирането.

По-новите автомобили разполагат с функция, която показва налягането и това значително улеснява техните шофьори. Останалите могат да го правят съвсем лесно – на всяка бензиностанция има компресор с манометър. Проверката отнема минута, но е важна.

Снимки: Интернет

0 от 500
  • #12
    27 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    на всяка бензиностанция има компресор с манометърАма почти никъде не работи или не отчита правилно.
  • #11
    16 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Вземете си от ВАГ и ще станете абонати на сервиза.Ако не нещо друго, то поне ще увеличите социалните си контакти с останалите балАци, които са имали недоразумението да си купят б0клук от тази фирма.
  • #10
    4 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Вземете си от ВАГ. Аз си взех нова фабия - здрава машинаНемска е, реално, нищо че е от Чехия. Сега 20 години ще имам кола, която не се чупи!!!
  • #9
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Абе твоята *** да не с легенче в което да се събират течностите. Тя кората си е ***, ама не е херметическа. Или твоята е?Нудисте, не, не си нудист, а си льольо без книжка и кола. А що щеш в този форум тогава се питам? комплекси ли избиваш или друго нещо?
  • #8
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Хехе, значи аз съм нудист по тази логика, защото нямам кола.
  • #7
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Аха, гледай си под колата колкото си искаш. Никога нищо няма да видиш. Нещо за *** под двигателя да са чували?
  • #6
    15 rate up comment 14 rate down comment
    d2 ( преди 6 години )
    Както е казал народа по дрехите (разбирай колата) посрещат...Като караш мърлява кола ти си мърляч, мърляч си и в къщи и на работното си място и такава ти е личната хигиена! Колата ти е фасадата, все едно горните ти дрехи. Както те са изпрани, изгладени, така и джантите и фаровете трябва да лъщят. Въпрос на лично достойнство и култура......
  • #5
    6 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Абсолютно съгласен с "Карам нов автомобил!"Купуваш нов, караш, сменяваш нещата в официалния или не цепиш стинката на две, за смяна при Бай Гошо, продаваш и пак на ново. Липсата на разправията с *** "майстори" е безценното на новия автомобил. В дългосрочен етап е възможно и да излезе печеливш във финансово отношение пред заигравки с 2-3 стари за същото време
  • #4
    12 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    *** тъпотиите! И как проверката на налягането в гумите и светлините удължават младостта на колата?
  • #3
    16 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Богаташчето под мен каращо немски прмиум нов внос се изказа.За съжаление е пълно с подобни мърлячи по пътищата, които даже не могат да разберат, че с мърлявщината си са опасни не само за себе си, ами и за околните. Те не сменят гуми, не чистят прозорци, не се грижат за колите си и се мислят за нещо над останалите. Ама как така те ще се грижат за колата си. Нали може някой да ги види. Мама и тате ще му купят нова на детенцето, като тази му омръзне. Жалко,че има подобни ИдИ0ти!!!