IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Bugatti постави световен рекорд на аукцион

Произведеният през 1925 г. автомобил е прекарал 4 десетилетия в плевня

Bugatti постави световен рекорд на аукцион

Произведено през 1925 г. Bugatti Brescia постави световен рекорд, след като бе продадено на търг във Франция. Автомобилът е прекарал последните 40 години в плевня в малко френско селце, но вече е част от частна колекция автомобили, съобщава Boldride.
Bugatti постави световен рекорд на аукцион
Машината беизложена на търг от аукциона Artcurial Motorcars’ Automobiles sur les Champs в Париж, като се очакваше да бъде продадена за сума между 170 000 и 280 000 щатски долара. В крайна сметка след наддаване за автомобила бяха платени 915 216 долара, което е световен рекорд за модела Brescia.

Самата съдба на автомобила е забележителна. Той използва шасито 2628, като направата му е поръчана от един от най-големите фенове на Bugatti в началото на миналия век - Бернард Терилион. Каросерията е изработена на ръка, като от този модел има общо 12 бройки. В неговата основа всъщност е първият модел, произведен от Етори Бугати във фабриката в Молшеим – Type 13.
Bugatti постави световен рекорд на аукцион
Този автомобил излиза през 1921 г. като благодарение на спортните си качества и впечатляващия за времето си двигател още през същата година заема първите 4 места в състезанието за Голямата награда на Италия, което се провежда в Бреша. Първоначално Bugatti Type 13 e оборудван с 1,4-литров мотор с 4 клапана. След това клапаните са увеличени на 8 и 16, а от модела до края на десетилетието са произведени близо 2000 единици.
Bugatti постави световен рекорд на аукцион
По време на самия аукцион в Париж бяха продадени автомобили за общо над 12,7 млн. щатски долара. Още няколко коли записаха рекордни постижения, като станаха най-скъпите в историята на своите модели - Porsche 911 S/T 2.3 от 1970 г. бе продадено за 1 032 726 долара, Alpine A210 Le Mans race car от 1960 – за 543 552 долара, Maserati Khamsin от 1976 г. – за 312 588 долара, Ferrari 308 GTB от 1978 г. – за 230 964 и Fiat Dino 2400 Spider от 1972 г. – за 214 662 долара.

Снимки: Boldrirde

 

Тагове: bugatti brescia
0 от 500
  • #6
    4 rate up comment 7 rate down comment
    бд ( преди 8 години )
    ИЗВРАТЕНА РАБОТА.ПО -*** КОЛА СИГУРНО ИМА,НО И ОТ ТАЯ МИ СЕ ПОВДИГА.
  • #5
    10 rate up comment 0 rate down comment
    дърваря ( преди 8 години )
    А ти красива брадва не си ли виждал? Красотата е доста разтегливо понятие. За теб може нещо да е красиво, а за други не. Въпрос на вкус казало кучето...Между другото в този автомобил ще трябва да се налеят поне още толкова пари, за да придобие колекционерски вид, т.е. да стане перфектен. Инвестицията обаче си струва. След време цената му ще бъде в пъти по-висока. Доста пари се правят от подобни олдтаймери. Говорим за милиони, а не за стотици хил.
  • #4
    6 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Не се плаща в долари. това е измислица на АутоКомедията. Платило се е в евро, но цената е дават еквивалентно и в долари, което за мен е глупаво. Все повече държави гледат да се отърват от доларите, а в еврогейска европа тъкмо обратното. Доларите не струват и хартията на които са напечатани. Изкуствена валута, като изкуствената държава, която ги печата всяка година. За 1 г. да спрат печатницата и хамериканците трябва да ги закрият. Има доста писано по въпроса...
  • #3
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Тази кола е красива колкото брадва!
  • #2
    3 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Новото ауди 4 излезе. Нищо не пишете!?
  • #1
    26 rate up comment 3 rate down comment
    коректор ( преди 8 години )
    АутоКомедианти,хайде преписвайте малко по-правилно, а! Търга в Париж се извършва в ЕВРО, а не в долари. Освен това нещо сумата, която сте дали се различава доста от официалната, която е 834 400 ? / 951 216 $ . Разменете 5-цата и единицата в числото, което сте написали в статията и може да получите вярната сума! Оправете си и *** заглавие. Ето ви оригиналното заглавие:WORLD RECORD AUCTION PRICE FOR THIS MODELа не вашата измислица, че Bugatti били поставили световен рекорд на аукцион.