IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Opala SS – бразилският масъл-кар

Машината продължава да бъде много популярна сред младите в южноамериканската страна

Opala SS – бразилският масъл-кар

Бразилия е известна най-вече с футбола, плажовете и красивите момичета. Е, има и собствено производство на автомобили, като сред тях са и няколко от категорията масъл-кар. Изданието Streetlegal ни запознава с един от тях - Chevrolet Opala SS.
Opala SS – бразилският масъл-кар
Този модел започва да се произвежда в страната още през 1968 г. Той притежава всички характеристики на американски масъл кар – два врати, агресивна предница и форма на каросерията в стила на бутилките Coca-Cola. Освен това доста напомня на американския си братовчед, който се произвежда под същото име.
Opala SS – бразилският масъл-кар
Сянка върху качествата на машината, поне в сравнение с американските й конкуренти, хвърля двигателят. Под капака на модела стои не V8, а 6-цилиндров редови мотор, който е произведен в Бразилия. Той има мощност от 169 к.с. и работи с 4-степенна скоростна кутия. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 11 секунди, а максималната скорост е 174 км/ч.
Opala SS – бразилският масъл-кар
Въпреки това моделът е доста популярен през 70-те години на миналия век. Тогава Бразилия е под военна диктатура и GM е принуден да продава това, което е практично за нацията. Opala SS се представя добре и на пистата, като печели състезания за издържливост. Едно от тях е „24 часа на Интерлагос”, където през 1973 г. моделът отмъква титлата на Ford Maverick.
Opala SS – бразилският масъл-кар
И до ден-днешен бразилските младежи с голямо удоволствие карат модела. Повечето от тях предпочитат да запазят оригиналния му двигател, но има и такива, които залагат на тунинга. А като част от него се предлага мотор LS1, което превръща колата в истински звяр.
Opala SS – бразилският масъл-кар
Снимки: Streetlegal
 

Тагове: chevrolet opala ss
0 от 500