IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

116 години от първата катастрофа с пиян шофьор

Шофьор на такси от Лондон е първият арестуван за каране в нетрезво състояние

116 години от първата катастрофа с пиян шофьор

Точно преди 116 години е регистриран първият официален случай на пиян шофьор на пътя. Англичанинът Джордж Смит управлява след употреба на алкохол своето такси, губи контрол над колата и се удря в една от сградите край пътя.
116 години от първата катастрофа с пиян шофьор
Снимка: Ройтерс

Той се отървава без сериозни наранявания, но става първият човек, арестуван за шофиране в нетрезво състояние. По това време да работиш и да пиеш е нещо напълно нормално. В наши дни повечето хора пият кафе през деня, докато преди един век американците и англичаните са залагали на ликьор, след което са се връщали на работа. И подобно поведение е било напълно приемливо за обществото.

Повече от 100 години след това обаче, въпреки сериозните мерки, жертвите на пияни шофьори на пътя са повече от тези на военни конфликти. Само в САЩ заради употреба на алкохол и сядане зад волана годишно живота си губят 13 000 души. В България статистиката също не е радваща – около 200 човека за същия период.

Като цяло изследвания на различни организации показват, че в добре развитите държави около 20-25 % от катастрофите са причинени от пияни шофьори. В развиващите се страни обаче този процент достига до 69. Всеки може да го пресметне – годишно на пътя загиват над 1.2 млн. души, а близо 50 млн. са ранените. Груби изчисления показват, че ако не половината, то поне 500 000 души умират заради пияни шофьори, което е доста стряскащо.

0 от 500
  • #2
    32 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Това за хероина и коката са пълни измислици, а за абсента - това е привилегия само да богати /по онова време/. Всички останали са пиели бира и разни подобия на шльоковица и домашен самагон. Кока ха-ха-а-а-а-а-а!!!!
  • #1
    39 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    пиенето е било най-малкия проблем по онова време. Тогава по аптеките се е продавал свободно хероин и кокаин, хората масово са друсали. Като си мислели че това е лекарство против нерви. В заведенията всички са се наливали с абсент.