IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Австрия се завръща във Формула 1

Състезанията на бившата А1 се подновяват още догодина

Австрия се завръща във Формула 1

Голямата награда на Австрия се завръща в календара на световния шампионат във Формула 1 след 10-годишно прекъсване, съобщиха от управата на пистата „Ред Бул”, която до 2008 г. се казваше „А1 Ринг”. Шефовете на съоръжението са се договорили с шефа на шампионата Бърни Екълстоун състезанията да се подновят през следващата година.

Австрия се завръща във Формула 1

Още през зимата ръководството на „Ред Бул”, който има собствен тим във Формула 1, обяви, че Голямата награда на Австрия може да бъде алтернатива на несъстоялото се състезание в Ню Джърси (САЩ). Тогава обаче нещата бяха в сферата на вероятностите, докато сега вече са факт. Дори има посочена дата на състезанието догодина – 6 юли, като договорката е била постигната между собственика на „Ред Бул” Дитрих Матешиц и Бърни Екълстоун.

Основната причина до момента състезанието в Австрия да остава извън календара, бе „недостатъчно развитата инфраструктура” и най-вече липсата на достатъчно хотели в околността, които да приемат гостите и участниците в състезанието. Проблемът е местното законодателство, което забранява посещението на повече от 25 000 души на спортно състезание в района, както и фактът, че нивото на шума при състезание от Формула 1 значително ще надвиши допустимото от властите. Според изданието Motorsort-Total вече се водят разговори с държавните органи, които да променят тези правила.

Друг проблем е, че в момента трасето може да приеме максимум 40 000 зрители. Предвижда се построяването на нови трибуни, за да може капацитетът да нарасне поне двойно. Тук обаче излиза въпросът кой ще плати на Формула 1 сумата, необходима за организиране на старт от шампионата, която е около 20 млн. евро. Според Хелмут Марко, който е консултант в „Ред Бул” по автомобилния спорт, финансовите задължения трябва да бъдат поети от австрийското правителство.

Последното състезание на „А1 Ринг” се състоя на 18 май 2003 г., като бе спечелено от Михаел Шумахер с Ferrari. От сегашните пилоти в него участваха Кими Райконен, Дженсън Бътън, Фернандо Алонсо и Марк Уебър. През 2008 г. трасето бе купено от компанията „Ред Бул” и вече приема състезание от първенството на Германия за туристически автомобили DTM и от световните серии Renault.

Снимка: Formula 1

Тагове: red bull
0 от 500