IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Fiat замразява инвестициите си в Италия

Възможно е производството на Alfa Romeo да бъде изнесено в чужбина

Fiat замразява инвестициите си в Италия

Fiat разглежда възможността да изнесе производството на Alfa Romeo извън родината им Италия, съобщи шефът на концерна Серджио Маркионе пред Automotive News.
Fiat замразява инвестициите си в Италия
Най-новият модел на Alfa Romeo - 4C. Снимка: Alfa Romeo

Причината за подобен ход са действията на профсъюзите в Италия, които протестират срещу неподходящите, според тях, условия на труд в заводите. В момента жалбата на синдикатите се разглежда от съда, и докато не бъде обявено решение по казуса, Fiat спира всичките си инвестиции в страната.

Преди време Fiat инвестира в няколко от италианските си фабрики в замяна на отстъпки от страна на синдиката, който поиска по-гъвкаво работно време за работниците.

Проблемите стартираха още през 2010 г., когато профсъюзът на работниците от металургичната промишленост Fiom отказа да подпише нов договор с Fiat. Според една от действащите точки в трудовото законодателство в страната, производителят на автомобили има право да отстрани представителите на Fiom като представител на интересите на работниците. Това обаче бе оспорено в съда, който прецени, че по този начин се нарушават законите на Италия и взе страната на профсъюзите. Fiat не прие решението и протестира пред по-висока инстанция.

„Готов съм да разговарям с лидера на Fiom Маурицио Ландини, за да може да има прозрачни и надеждни правила на работа и едва след това ще започнем отново да инвестираме в проекти в Италия”, обясни Маркионе. И допълни, че концернът вече се е обърнал към правителството на страната, за да разреши спорните въпроси относно първото решение на съда.

„Няма да инвестираме, ако не сме убедени, че можем да разчитаме на профсъюзите. Затова и правителството също трябва да се намеси и да изиска от съда яснота по проблема. Ако нещата не се променят, Fiat и Chrysler имат няколко алтернативи за производство на моделите на Alfa Romeo”, категоричен бе шефът на Fiat.

Съвсем наскоро концернът взе решение да увеличи производството на моделите от по-скъпите си марки - Alfa Romeo и Maserati. Според Маркионе това е един от начините да се намалят загубите, които компанията регистрира на заседналия европейски пазар. Само за миналата година Fiat е загубил повече от 700 млн. евро, като според експерти, ако не е била помощта на Chrysler, загубите са щели да надминат 1 млрд.

Тагове: fiat fiom
0 от 500
  • #14
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Алфист ( преди 10 години )
    Някои хора е трябвало вместо акт за раждане да получат извинително писмо от производителя на презервативи!
  • #13
    3 rate up comment 2 rate down comment
    fan ( преди 10 години )
    Без да съм фен на Фиат или да ми харесва нещо в тая фирма само искам да отбележа, че производството на леки автомобили е като производството на Мура за Нестле...демек просто малко перо от много по-голяма работа.
  • #12
    4 rate up comment 1 rate down comment
    fito ( преди 10 години )
    a croma-ta ne ti li haresva,pak e po dobria fiat
  • #11
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Последният красив Фиат беше Стило, предлагащ агресивен и изчистен дизайн, ергономичен салон, невъобразим лукс и качество спрямо всички свои конглокенти в класа си.
  • #10
    14 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Алфа ромео когато са печелили състезания Фолксваген дори не е съществувал,такаче по полека с коментарите.
  • #9
    5 rate up comment 9 rate down comment
    RRE ( преди 10 години )
    Aide da predavat Alfa Romeo na VW,4e da stanat i te koli
  • #8
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    няма ли държавна подкрепа в тези смутни времена няма управия
  • #7
    19 rate up comment 2 rate down comment
    Пропов ( преди 10 години )
    В случая няма никакво значение самата марка,дали е ФИАТ или нещо друго.Важното е,че в условията на рецесия не може политиците да си затварят очите,а трябва да са по-гъвкави и отстъпчиви.А ФИАТ като всеки друг работодател си е в правото да търси по изгодна работна ръка.Ми да направят заводи у нас.Скромността ни е пословична - 3 пъти по ниски заплати от италианските!На ФИАТ това ще им хареса,пък и нашите синдикати са по-сговорчиви!
  • #6
    4 rate up comment 9 rate down comment
    Прометей ( преди 10 години )
    Предполагам производството на Алфа ще бъде изнесено към Волфсбург... така великия стратег Маркионе ще намали загубите за 2013г.
  • #5
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    да живей семейство Аниели, от евреи пари чакат...