IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Алонсо бе безмилостен в Китай

Пилотът на Ferrari записа първия си успех за сезона във Формула 1

Алонсо бе безмилостен в Китай

Фернандо Алонсо (Исп) с Ferrari спечели първата си победа за сезона във Формула 1, след като не остави шансове на конкуренцията си в 3-ия кръг от шампионата – Гран при на Китай. Двукратният световен шампион стартира от трета позиция, но благодарение на блестящата тактика на тима стигна до успеха.
Алонсо бе безмилостен в Китай
Втори се нареди Кими Райконен (Фин) с Lotus. Финландецът направи отлично състезание, въпреки че през по-голямата част от него кара със счупен преден нос на болида си. В крайна сметка обаче Кими успя да се пребори със завършилия на трета позиция Люис Хамилтън (Анг) с Mercedes.
Алонсо бе безмилостен в Китай
Настоящият световен шампион Себастиян Фетел (Гер) от тима на Red Bull финишира четвърти. Германецът тръгна от девета позиция, но успя да си пробие път към челото, след като рискува и последен от фаворитите сложи меки гуми. Фетел можеше да се класира и по-напред, ако отборът му го бе повикал в бокса за последна смяна на гуми малко по-рано. В последните обиколки шампионът бе много по-бърз от Хамилтън и почти го настигна.

Пети финишира Дженсъсн Бътън (Анг) с McLaren, а точки от състезанието взеха още Фелипе Маса (Браз, Ferrari), Даниел Рикиардо (Авл, Toro Rosso), Пол ди Реста (Шот, Force India), Ромен Грожан (Фр, Lotus) и Нико Хюлкенберг (Гер, Sauber).
Алонсо бе безмилостен в Китай
Големият губещ в надпреварата бе вторият пилот на Red Bull Марк Уебър. Австралиецът стартира последен, тъй като бе наказан заради малкото гориво, останало в болида му по време на квалификациите. Марк обаче успя да се добере до 7-а позиция, но се удари с Жан-Ерик Верн (Фр, Toro Rosso). Уебър влезе в бокса за смяна на носа, но му смениха и гумите. Една от тях – задна дясна, се оказа недобре завита и малко по-късно падна.

След състезанието се оказа, че Уебър кара за последен сезон във Формула 1, тъй като от догодина ще се премести в световните серии за издържливост (WEC). Австралийският пилот е подписал 5-годишен договор с тима на Porsche.

В генералното класиране след 3 кръга начело продължава да е Фетел с 52 т., следван от Райконен - 49, Алонсо - 43, Хамилтън - 40, Маса – 30, Уебър - 26, и др. Следващият старт за сезона е този уикенд - Гран при на Бахрейн.

Снимки: F1
 

0 от 500
  • #6
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Thegangstagentle ( преди 11 години )
    Единственият най-голям беше Кими колеги.
  • #5
    1 rate up comment 1 rate down comment
    бъчваря ( преди 11 години )
    В защита на Фетел ще кажа, че и Бътън бе с меките гуми, но даде с над секунда по-слабо време. Интересно състезание, но аз бях готов да се откажа да го гледам, след отпадането на Уебър. Дотогава си караше прекрасно, но оная нелепа катастрофа провали добрия му план. С Маса така и не разбрах какво стана. Уж бе бърз, а изведнъж в малките точки.
  • #4
    1 rate up comment 1 rate down comment
    бъчваря ( преди 11 години )
    Е не го вземай толкова присърце изказването ми ;) Може от много ъгли да разглеждаме представянето на отборите и пилотите, но РБ и Фетел имаха страхотна стратегия с доста неизвестности разбира се. Меките гуми се оказаха доста добри за няколко обиколки накрая и малко по-ранна смяна би изкачила Фетел на стълбичката. Факт. Май и от РБ не очакваха такъв буст в края.
  • #3
    10 rate up comment 2 rate down comment
    До бъчваря ( преди 11 години )
    Фетел беше най-бърз накрая защото сложи меките гуми 5 обиколки преди края, докато Алонсо, Райконен и Хамилтън бяха с по-твърдите и бяха карани вече 10+ обиколки!Я Сравни времената когато Алонсо и Фетел бяха с твърдите към средата на състезанието, Алонсо даваше по-добри времена и го изпревари като спрял!
  • #2
    5 rate up comment 4 rate down comment
    бавареца ( преди 11 години )
    редбул леко объркаха сметките - една обиколка по рано трябваше да сменят гумите на фетел. той направи невероятно темпо последните няколко обиколки и наистина можеше да стане 2ри.
  • #1
    7 rate up comment 3 rate down comment
    бъчваря ( преди 11 години )
    Наистина бе най-добрия тая неделя, но това състезание бе свързано с много превратности, започвайки от квалификациите в събота. Към края ми се вдигна адреналина, когато Фетел даде с 2.7 секунди по-бърза обиколка от най-добрата на Алонсо и когато не му стигна един завой да стане трети и вероятно още 2 завоя за второто място. Не, че съм му фен, но доказа, че той и Алонсо са най-големите.