IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Suzuki напуска американския пазар

Четвъртият по големина японски автоконцерн ще обяви фалит на своето американско дъщерно дружество

Suzuki напуска американския пазар

Suzuki напуска американския пазар
Един от най-популярните модели на Suzuki - Grand Vitara

Японската автомобилна марка Suzuki се изнася от американския пазар. Същевременно компанията обяви във вторник в Токио, че ще подаде заявление за банкрут на американската си дъщерна компания, предаде Ройтерс.

Основната причина за решението е невъзможността на компанията да постигне първоначалните си продажбени планове и да спре понижението на финансовите си резултати на фона на подема на бизнеса в Северна Америка. Решението е продиктувано още от неблагоприятните валутни курсове, ниските продажби и високите разходи за дистрибуция.

Компанията ще продължи да продава нови автомобили до изчерпването на наличните бройки в складовете, след което ще се концентрира върху продажбите на мотоциклети, високопроходими моторни превозни средства и двигатели за плавателни съдове.

Suzuki стъпи на американския пазар през 1985 г. и предложи първоначално компактния джип Samurai. През 2003 г. American Suzuki обяви амбициозната си цел за годишни продажби от над 200 000 броя, но през следващите години стана ясно, че това е изключително висока и невъзможна за постигане цел. Най-успешната година на компанията в САЩ е 2007 г., когато успява да продаде 102 000 автомобила.

През миналата година в САЩ са били продадени малко над 26 500 автомобила от японската марка. За първите девет месеца на годината продажбите на Suzuki в САЩ спадат с 4,7% до 21 188 автомобила, което отрежда на японския концерн пазарен дял от 0,2%. За сравнение пазарният дял на Toyota в САЩ е 14,4%.

До 30-и септември 2012 г. в American Suzuki са натрупани задължения в размер на 346 млн. долара (240 млн. евро), 173 млн. долара от които към свързани компании.

Още новини за пазара на автомобили четете в Investor.bg

0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Ивайло Попов ( преди 11 години )
    Така и като спират производство в Сащ да не би да означав, че спират да произвеждат автомобили за другия свят или, че изобщо прекратяват автомобилното си производство а? Колко марки и модели се продават в Сащ и произвеждат за Сащ, а в Европа не сме ги и виждали? И последно това какво е:http://***.speed-press.com/Suzuki-обнови-Jimny/?pageId=22383
  • #5
    8 rate up comment 6 rate down comment
    точно обратното ( преди 11 години )
    Понеже отказаха сътрудничество с VAG, a започнаха флиртове с Fiat, са в това положение. Всеки си плаща за грешките, но за грешките на Маркионе ще плащат милиони италианци, а и не по-малко други европейци. А Suzuki ще се върне там, където винаги му е била силата - мотоциклети,АТВ-та и подобни.
  • #4
    9 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Който се събере с ВАГ се затрива.
  • #3
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Аззз ( преди 11 години )
    Просто ще спрат да продават коли,но всички коли в гаранция ще бъдат сервизирани в регионални центрове,които обаче ще бъдат намалени."Японската автомобилна марка Suzuki се изнася от американския пазар"-това просто няма как да стане!Веднага давам първия линк на който попаднах-да не каже някой,че си измислям http://***.cbc.ca/news/business/story/2012/11/06/suzuki-us-cars.html
  • #2
    13 rate up comment 3 rate down comment
    Аззз ( преди 11 години )
    Доста нескопосан превод от някой чужд сайт!И до голяма степен невярна също.Първо Сузуки НЕ Е основно автомобилна кмпания!В САЩ като кажеш Сузуки поне 90% от хората се сещат за моторите на Сузуки-не за колите им.Доста хора там дори не знаят,че има коли Сузуки!Да-колите им не са добре продавани там,но за сметка на това АТВ-та,лодки и особено моторите са супер популярни.Освен това Сузуки доставят части и двигатели за много производители на всякакви лодки и яхти в САЩ!
  • #1
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Сузуки са хубави автомобили, обаче тяхните рекламисти и маркетолози хич ги няма. И защо махнаха успешната Лиана?