IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Яйца, кафе и леща - новите материали за автомобилния интериор

Разработките са на един от най-големите дизайнери в индустрията - Иън Калъм

Може ли да се използват хранителни отпадъци в автомобилната индустрия? Отговор на този въпрос дава Иън Калъм - шотландски дизайнер, който е работил за Ford, TWR и Aston Martin. През 1999 г. той става директор на дизайна на Jaguar Cars, по-късно Jaguar Land Rover, позиция, която заема до средата на 2019 г. Калъм е автор на някои от най-красивите автомобили през последните десетилетия, включително Aston Martin Vanquish и DB9, както Jaguar F-Type и XJ.

 

sms-design-study-by-callum

 

Новото начинание на шотландеца е компанията Callum - консултантска фирма за дизайн и инженеринг, която разработва проект именно за използването на „зелени“ алтернативи на материалите, използвани в производството на интериора на днешните автомобили. Защото устойчивостта на автомобилите в бъдещето ще минава не само през по-ефективните двигатели, но и през интериорния дизайн.

Хиляди тонове храна се изхвърлят безцеремонно всеки ден и Калъм смята, че може да се използват за замяна на съществуващата пластмаса в интериора.
Изборът на инженерите пада върху хранителни отпадъци, които, ако се смесят правилно с други елементи, могат да гарантират свойства, подобни на по-често срещаните материали по отношение на устойчивост, дори при по-високи или по-ниски температури, както и пластичност на дизайна, информира Мotor1.

 

il-materiale-ottenuto-dai-gusci-d-uovo

 

По-конкретно - яйчени черупки, комбинирани със смола, или дори орехи, могат да създадат материал с лъскава или матова повърхност в зависимост от вкуса на дизайнера, който е особено подходящ за панелите на вратите.

Оризът или лещата с изтекъл срок на годност, могат да се трансформират в полупрозрачен материал, докато зърната от кафе могат да заменят традиционните лъскави черни пластмаси на таблото.

 

05-il-materiale-ottenuto-dai-chicchi-di-caffe

 

Лилавите моркови са в състояние да придадат цвят на седалките и различните части на купето, докато рециклираните дървесни листа създават тъмна повърхност, която може да се използва вместо дървените вложки на централната конзола и таблото.

И накрая - плат, изработен от пластмаса, извлечена от океаните и материал, получен от рециклирани пластмасови бутилки, може да се използва за седалките, техника, която вече е прилагана при различни настоящи модели.

 

02-il-rivestimento-per-sedili-realizzato-con-bottiglie-pet-riciclate

 

Според Калъм тези решения могат да станат стандарт от 2030 г. във всички автомобили, като марките обръщат все повече внимание на кръговата икономика в своите процеси. Трябва да се гледа все по-внимателно на въздействието върху околната среда и да се обърне внимание на рециклирането, като по този начин ще се намали използването на суровини.

 

 

0 от 500
  • #5
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Онуфри ( преди 1 година )
    г-н Калъм е прав и идеите, които дава са добри. Но когато си бай ***, тези неща ти звучат космически неразбираемо.Чак ми стана смешно, като чета как *** разсъждава компостерски :) И все пак научих нова дума - "Екоталибан". Ще си я запиша.
  • #4
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Тоя пък ( преди 1 година )
    Спести си усилието, непосилно е за теб, смешнико!
  • #3
    5 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    И двамата едва ли можете да осъзнаете колко сте зле, което не оправдава усилието да ви се обяснява каквото и да било.
  • #2
    4 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Явно идва новото поколение екоталибани, а компостер вътре ще има ли, чудесната миризма от дома ще им липсва докато шофират (се возят).
  • #1
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Няма край..... ( преди 1 година )
    Сещам се за Айнщайн, Вселената и човешката глупост, след такава новина.