fallback

Rolls-Royce Silver Shadow на Фреди Меркюри отива на търг

Парите от продажбата на лимузината ще бъдат дарени в помощ на Украйна

Фреди Меркюри ще бъде запомнен с много неща - от неговия глас и харизма до неговите ексцентричности. Както и с една забележителна кола - Rolls Royce Silver Shadow от 1974 г., който е личното превозно средство на певеца на Queen до смъртта му през 1991 г. 

Сега автомобилът ще бъде продаден на търг с благотворителна цел. Фреди става собственик на колата през 1979 г. и въпреки, че има шофьорска книжка, много рядко сяда зад волана, като предпочита да бъде возен от шофьор. А самата лимузина играе много важна роля в живота не само на певеца, но и на цялата група.

„Фреди настояваше да подписваме всички договори на задната седалка на този Rolls-Royce, защото това беше първият такъв автомобил, който притежава“, спомня си  Джим Бийч, един от мениджърите на Queen.

След смъртта на фронтмена на Меркюри, колата става собственост на сестра му Кашмира Кук, а сега се продава на търг от RM Sotheby's. Парите от продажбата ще отидат в Superhumans Center of Ukraine - организация, която събира средства за изграждането на болница в украинската провинция Лвов, както и за други проекти в нападнатата от Русия държава.

Самият Rolls-Royce Silver Shadow се произвежда между 1965 и 1980 г., като се отличава с комбинирането на хидропневматично окачване с технология на Citroën. Изложената на търг версия е от първата серия (Silver Shadow II е пусната през 1977 г.) и включва известния 6,75-литров V8 на марката, който произвежда около 190 к.с.

Още снимки на лимузината - вижте в галерията:

Остава да видим колко ще донесе автомобилът в крайна сметка. Търгът е насрочен за 5 ноември 2022 г. Според аукционната къща обаче заинтересованите трябва да са наясно, че тази кола е била в гараж за продължителен период от време и ще има нужна от основна проверка, преди да бъде шофирана. 

fallback
  • #1
    анонимен ( преди 1 година )
    Това ми напомня оная пародия с Чарли Шийн:отива при вдовицата-Тук са спестяванията ми от цял живот, "Благодаря ти Топър Харли, ще ги прибавя към 10-те милиона от застраховката"
fallback
Последни