fallback

Последният бърз Pontiac

Годината е 1972-а, а моделът - Firebird Trans Am, но... доста преработен

Този рестомод на Pontiac Firebird от 1972 година е обект на невероятно задълбочен процес на сглобяване, който се свежда дори до изпипване на детайли, като отделни гайки и болтове. Крайният продукт е зашеметяващ пример за стил на една истинска мускулеста кола от старата школа, снабдена с модерен V8 двигател.

Когато става въпрос за класически автомобили, които изглеждат като очевиден избор за т.нар. рестомод коли, този Pontiac Firebird Trans Am от 1972 година вероятно не е в челото на класацията. Въпреки че броят на конските сили на мускулестите коли по онова време значително спада точно през тази година, а Trans Am тогава все още е един от най-мощните пони автомобили на пътя с 300 к.с. (223 kW) в наличност. Така, тази кола, макар и не като първи избор, се оказва чудесна за модернизация.

Под капака има шестлитров LS2 V8 мотор, който развива 400 к.с. (298 kW). Ако този двигател и неговата спецификация на конските сили ви звучат познато, това е защото този мотор идва наготово от австралийския Pontiac GTO . Въпреки че тази спортна кола не е оцеляла през годините, нейното задвижване е уважавано и това е перфектният начин да се запази този рестомод под една марка.

Този голям V8 работи съвместно с шестстепенна ръчна скоростна кутия Tremec, така че шофирането на този конкретен мускулест автомобил трябва да се окаже увлекателно изживяване. Мощността се изпраща през алуминиев задвижващ вал и след това в диференциал с 10 болта с тежко позициониране и 4.11 предавателно число. Разбира се, с толкова много допълнителна мощност, може да има известни притеснения за остарялото шаси.

За щастие, това е мястото, където изключителната реставрация на гайки и болтове на тази кола влиза в играта. Автомобилът не просто е върнат в първоначалното си заводско състояние, а е и драматично подобрен с конектори на подрамката Detroit Speed, тръбни A-образни рамена отпред и мощни пружини с висока производителност.

Още снимки на този забележителен автомобил - вижте в галерията

Отвътре Firebird е модернизиран с измервателни уреди Autometer, система за климатичен контрол Vintage Air и дори има информационно-развлекателна система iPad Mini. Тази уникална кола беше пусната за продажба по време на събитие на Barret Jackson в Лас Вегас в началото на лятото.

fallback
  • #2
    анонимен ( преди 1 година )
    Хаха, тук всички джорналисти са ток
  • #1
    Martin187ism ( преди 1 година )
    Румене Румене, да ти имам английския... Поне плясни оригиналния текст, да разберем за какво иде реч, а не да гадаем.
fallback
Последни