fallback

Най-редките Alfa Romeo се продадоха за 15 милиона долара

Концепциите B.A.T. 5, 7 и 9 са дело на Франко Скалионе за ателието Bertone

Акционната къща "Сотбис" отбеляза нов рекорд за най-скъпо продадените следвоенни автомобили на Alfa Romeo в единствено наддаване. Става въпрос за трите концептуални модела Alfa Romeo B.A.T., чиято цена достигна 14 840 000 долара.

     Според "Сотбис" интересът към търга за красивите спортни машини е бил огромен още преди началото на търга, а на самия аукцион е имало сериозно наддаване. И има защо: елегантните дизайнерски студии B.A.T. 5, 7 и 9 са били представяни на автомобилните изложения в Торино последователно през 1953, 1954 и 1955 година и са предизвиквали възторг у публиката.

Интересното е, че бижутата никога не са излагани заедно по време на представяния през годините, а сега ще достигнат до новия си собственик в комплект.               B.A.T. или Berlina Aerodinamica Tecnica са дело на авиационния и автомобилен дизайнер Франко Скалионе, който работи с Нучо Бертоне, сина на Джовани Бертоне, основател на известното студио. Идеята и на трите концепции е, да се представят като възможно най-аеродинамичните автомобили за времето си.

И успяват: B.A.T. 7 е рекордьорът с коефициент на челно съпротивление от едва 0,19. Повече за трите красавици може да прочетете тук.

Още снимки на Alfa Romeo B.A.T. вижте в ГАЛЕРИЯТА:

fallback
  • #8
    КОЛЧЕВ ( преди 3 години )
    АБСОЛЮТНИШЕДЪОВЪРИВАГОВЕТЕ да мълчат0.19я СЕ ПО интересувате Ф 1С какъв индекс е.
  • #7
    МТВ ( преди 3 години )
    Приличат на подводници , с гуми а не на автомобили .
  • #6
    анонимен ( преди 3 години )
    Не може да бъде, мислех си че първият който се е сетил да махне дръжките на вратите , за да подобри съпротивлението е Мъск. Пък се оказва че тези , даже и без специални гуми се правят смешен с 0,19
  • #5
    анонимен ( преди 3 години )
    И едни от най-вълнуващите бензинови мотори.
  • #4
    анонимен ( преди 3 години )
    Алфа винаги са имали един от най-вълнуващите дизайни в историята на автомобилизма.
  • #3
    анонимен ( преди 3 години )
    Много са яки. Трябва да им направят съвременни версии със същият дизайн.
  • #2
    Божеее! ( преди 3 години )
    Това е Алфа Ромео. По това време в Германия ФВ прави оня барутник с въздушно охлаждане, модел 1933г., БМВ е малка фирма и само Мерцедес е някакво ниво! В България бай Тошо още не е изгрял и подготвя априлския пленум на БКП, през 1956г.
  • #1
    анонимен ( преди 3 години )
    Това не са автомобили , а космически кораби,
fallback
Последни