fallback

Toyota прати в историята култов модел

Компанията прекрати производството на седана Mark II

Японският производител Toyota официално обяви края на производството на легендарния модел Mark II. На някои пазари той бе популярен под името Corona, а на други - като Cressida.

Последният екземпляр от седана Mark X, който е приемник на Mark II, е слязъл от конвейера на завода Toyota Motomachi на 23 декември. По повода раздялата с модела е било организирано мероприятие, в което са участвали 200 работници от предприятието, в това число и неговият директор Хироши Нино.

Трябва да се отбележи, че първият Toyota Mark II се появява още през 1968 г. и в продължение на повече от половин век той и неговият наследник Mark X са основните седани със задно предаване на японския бранд. От оригиналния модел излизат 9 поколения до 2000 г., а през 2004 г. излиза и приемникът му Mark X.

За този период от Mark II са продадени 6 518 000 бройки, като към тях трябва да бъдат добавени и 363 500 машини Mark X. Търсенето на градски кросоувъри и всъдеходи в Япония обаче доведе до спад на интереса към популярния седан. Въпреки това, през последните години Toyota пусна няколко специални версии на модела, които излязоха в ограничен тираж. През 2014 г. от Mark X GRMN бяха произведени 100 бройки, а през 2019 г. още 350.

Снимки: Toyota

fallback
fallback
Последни