fallback

Hennessey обеща да бие рекорда на Bugatti

Тексасците са амбицирани първи да преминат бариерата от 500 км/ч

Фирмата Hennessey Performance бе сред първите поздравили Bugatti за успешното достигане на скорост от 490 км/ч от техния Chiron. Едновременно с това тексасците обещаха да подобрят това постижение и да станат първият производител, чийто автомобил ще премине бариерата от 500 км/ч.

Постижението на предсерийната модификация на Chiron, която при излизането си на пазара ще получи името Super Sport, предизвика доста полемики, но е факт. Преработеното купе успя да вдигне 490,484 км/ч, като този резултат беше потвърден от германската организация TÜV и независимо дали ще бъде записан в Книгата на рекодите Гинес, си остава най-високият до момента.

От Hennessey Performance още през 2017 г. се обявиха за самостоятелен производител и представиха пред света своята карбонова хиперкола Venom F5. Самото име подсказва амбициите на компанията - Venom означава "отрова", а индексът F5 по скалата на Фуджита се оценява като най-високата степен на опасност от торнадо. Нивото F5 е за ветрове със скорост 419-512 км/ч, като именно в този диапазон е и максималната скорост на Venom. 

Първоначално американците заявиха, че ще гонят достигане на 300 мили в час (482 км/ч), но след постижението на Chiron вдигнаха летвата на 310,6 мили в час, което прами 500 км/ч. Техният Venom е доста по-лек от суперколата на Bugatti - 1338 срещу 1995 кг., а освен това е и по-мощен. Под капака на суперколата е поставен 7,4-литров V8 с два турбокомпресора, развиващ 1622 к.с. и 1762 Нм (при рекордьора Chiron мощността е 1600 к.с., а въртящият момент не се съобщава).

Venom F5 е оборудван със 7-степенна автоматична скоростна кутия, която предава мощта на задните колела. В Hennessey са на мнение, че за постигане на такива скорости задвижване на четирите колела не е нужно. И твърдят, че F5 ще досигне 300 км/ч за помалко от 10 секунди, а 400 км/ч - за под 30 секунди.

Засега все още никой не е виждал Venom F5 в действие, въпреки че серийното производство на модела е планирано за края на 2019 г. Предвижда се направата на 24 бройки от суперколата, като всяка от тях ще струва 1,6 млн. долара. 

Снимки: Hennessey Performance

fallback
  • #4
    az ( преди 5 години )
    Доколкото съм запознат официален рекорд се прави с два ръна и се взима средната скорост. Така че не знам за какви рекорди говорят тук на Бугати. Да не говорим, че тази кола на Бугати все още не е в серийно производство.
  • #3
    112 ( преди 5 години )
    Рекорда не е признат официално но за мен условията в които е поставен са си показателни. Факт е че разви 490 км/ч и останалите производители не могат да си затварят очите ... ако искат короната.
  • #2
    Френски ла.на ( преди 5 години )
    Къв рекорд че тоя на Бугати не е признат официално.Рекорда е на Кьонигзегг.
  • #1
    анонимен ( преди 5 години )
    Някой има ли съмнение, че K
fallback
Последни