fallback

Toyota се отказва от легендарен модел

Mark X изкара половин век на конвейера, но няма да получи наследник

Компанията Toyota ще прекрати до края на година производството на седана Mark X, като моделът няма да получи наследник, а историята му ще приключи с прощална версия Final Edition.

Финалната версия на модела ще се отличава от стандартния вариант по тъмната решетка на радиатора, 18-цоловите хромирани джанти и двуцветния интериор с кожа и алкантара, който ще бъде допълнен от червени елементи. Автомобилът ще може да бъде поръчан в 3 цвята - бял, черен или сребрист.

Седанът ще се предлага в две модификации - със задно предаване или със задвижване на четирите колела. Двигателят е един - 6-цилиндров, атмосферен с работен обем 2,5 литра и мощност 203 к.с. Той работи в комбинация с 6-степенна автоматична скоростна кутия.

Цените на прощалната версия на модела стартират от 29 800 щатски долара, като тя ще се предлага най-вече на пазара в Япония. Там Mark X се появи преди повече от половин век - през 1968 г. излиза седанът Toyota Corona Mark II.

През различни периоди в гамата на модела влизат седани, купета и комбита. Сегашното поколение се произвежда от 2009 г., като оттогава претърпя две сериозни обновявания. Спадът на продажбите на големи седани в Япония обаче предреши съдбата на този автомобил.

Снимки: Toyota

 

fallback
  • #3
    Владо ( преди 5 години )
    Camry вече ще има.
  • #2
    анонимен ( преди 5 години )
    После защо Тойота се слави със скучни коли в Европа. Като ни пробутват Приус, Корола (без последмата) и Аурис. Вместо Камри и това
  • #1
    анонимен ( преди 5 години )
    тая жива легенда Mark X, май повечето българи не са я и чували...
fallback
Последни