fallback

Франция към Renault: Не давайте много пари на Гон

Бившият шеф може да си тръгне с 28 милиона евро плюс 800 000 евро годишна пенсия

Френският финансов министър официално предупреди Renault, че компанията не трябва да плати „твърде много” на подалия оставка бивш шеф на компанията Карлос Гон, който е в ареста в Токио от 19 ноември и ще бъде съден в Япония за финансови машинации и укриване на доходи. Миналата седмица Renault назначи нов главен изпълнителен директор и нов президент на компанията, които досега заемаше Гон, но от компанията все още не са готови със сумата, която трябва да получи бившия шеф на раздяла с фирмата.

„Никой не би одобрил ако се окаже, че Карлос Гон получи твърде много пари на раздяла с Renault”, заяви Бруно Ле Мер пред радио France Inter и допълни, че темата е „чувствителна” с оглед на стачките на „жълтите жилетки”, които от месеци тресат Франция и са насочени срещу ниското заплащане и неравенството в обществото.

Франция е най-големият акционер в Renault с 15% от акциите с право на глас и има две места в борда на директорите. Гон подаде оставка след сериозен натиск от страна на правителството той да бъде сменен, въпреки че продължава да твърди, че е невинен.

Според анализатори, Renault трябва да изплати на Гон между 25 и 28 милиона евро при напускането му и към това се добавя и пенсия в размер на 800 000 евро на година.

Ле Мер не уточни колко точно ще е сумата, която финансовото министерство ще приеме за „приемлива” при раздялата с Гон, но акцентира на това, че държавата е успяла да се пребори за намаляване на заплатата му за 2018 година с 30% в сравнение с 2017. През 2017 заплатата на Гон в Renault беше 7,4 милиона евро.

fallback
  • #3
    анонимен ( преди 5 години )
    че то освен мръсни какви други тайни да има фирма като рено чийто знак е минджа на капака!?
  • #2
    анонимен ( преди 5 години )
    Тоя знае много мръсни тайни и ще изнудва за нещо повече предполагам! Пък може и да е откраднал толкова много, че тези 28 млн. и 800 000 пенсия на година да са му само като за семки и бонбонки...
  • #1
    анонимен ( преди 5 години )
    Дошо: тцтцтц тоя им изпра милиарди а ся си тръгва само с некви си 28млн? "обещетение" жалка пенсийка от 800 000?!Жабарите надминаха по наглост даже и вурстовете!!
fallback
Последни