IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мартин Чой: Горд съм, че се състезавам за България!

След успешното участие в „24 часа на Льо Ман“, пилотът на ЕКО БМВ Моторад МС77 продължава да триумфира в пистовите надпревари

Въпреки несигурността и непрекъснатите промени заради създалата се ситуация, мото сезонът по света се развива с пълна газ, а един от родните ни шампиони се радва на изключителни успехи. Най-добрият български състезател по мотоциклетизъм на писта, Мартин Чой бе причината българското знаме да се развее над пистата на едно от най-престижните мото състезания по света – „24 часа на Льо Ман“. Точно преди месец, подкрепяният от ЕКО България състезател и отборът му се класираха на престижното 12-о място в най-тежката надпревара за издръжливост, след общо 741 обиколки. 


Мартин Чой


„Горд съм и изключително доволен, че участвам за пети пореден път в това състезание. И за пореден път стигам до финала. Защото на Льо Ман дори завършването е подвиг. Първите няколко часа бяхме в първата петица, но след един нелеп инцидент изостанахме много и загубих за кратко мотивация. Но след ремонта на мотора, отборът ни се стабилизира, а двамата ми съотборници от Италия започнаха да карат много по-добре и изравнихме времената си, което отново възвърна мотивацията ми и хъса за победа“, сподели Чой.

Това постижение означава много за него, най-вече защото за пореден път успя да представи достойно страната ни на международно ниво. „Да чуеш българския химн на такова състезание и той да звучи заради теб е достатъчно силен стимул за добро представяне.  Нищо, че по трибуните нямаше зрители заради предпазните мерки. Всъщност, започне ли състезанието, изключваш и не мислиш за нищо. Остава да се абстрахираш и да се стремиш да си по-бърз, да не допуснеш грешки“,  разказа шампионът.  

А каква е рецептата за успеха според Чой? „Сериозната подготовка и тестовете, които направихме, въпреки изключително кратките срокове, както и силната подкрепа най-вече на дългогодишния ми партньор ЕКО България, които чувствам като част от моето семейство. Опитът ми изграден през годините и състезанията в различни писти из целия свят, също ми дават силно предимство. Но най-важна е психическата подготовка и умението да реагираш уместно при всяка ситуация, да не губиш вяра и фокус“.  


Мартин Чой


Освен престижното класиране, пилотът на ЕКО получи и още едно признание. „Отборът ме покани през 2021 година да карам отново за тях. Това е голяма чест за мен, да участвам в Световния Ендуранс шампионат. Малцина получават шанс и аз се радвам, че догодина през месец април ще бъда отново на Льо Ман за шести пореден път”.

Амбициозните планове на Чой за тази година имат всички предпоставки да бъдат изпълнени. „Изключително много обичам този спорт, затова във всяко състезание се боря за победа. Искам да спечеля 26-а шампионска титла и да бъда отново първи и в европейския шампионат. Работя и тренирам усилено и ако всичко върви по план ще покоря отново тези върхове“.  

Снимки: Lap.bg

0 от 500