fallback

50 години от появата на първото Mini

През 1959 г. през май започва производството на малкия автомобил, наречен Mini.

Това става в първия завод на фирмата в Каули, Англия. Преди производството да се премести в известния завод в Лонгбридж, наречен Plant Oxford, в Каули между 1959 и 1968 са произведени 602 817 броя Mini. За 50 години от съществуването си Mini произвежда над 6 милиона автомобила. Днешният мениджър на  завода Plant Oxford казва по повод на юбилея: „Малко са били хората очаквали автомобилът създаден от Сър Алек Исигонис да стане толкова популярен, или че 50 години по-късно производството ще продължава с възраждането на  MINI”. По повод 50 годишния юбилей, в Mini United планират тържества на пистата Silverstone между 22 и 24 май.
Тагове:
fallback
  • #5
    kozaria ( преди 15 години )
    te angli4anite si priznavat ot kade go kopirat ma mai naroda prost i ne se interesuval, a barza da kaje niakoia tapotia
  • #4
    IMC ( преди 15 години )
    Ами всъщност, ако трябва да съм съвсем честен нито с 500 нито с 601, виждам особена прилика. Пък и 601 си е като нов модел на 500 така че едва ли Трабант са копирали. За Минито пък дизайна до голяма степен е продиктуван от революционнто по онова време шаси и разположение на двигателя.
  • #3
    Wane ( преди 15 години )
    Запознай се първо с историята преди да правиш генерални изводи. Трабант 601 (с който ти виждаш прилика) излиза около 5 години след Mini.
  • #2
    ghjghj ( преди 15 години )
    Като гледам снимката разбирам ,че Мини Купър са откраднали "революционния" дизайн от Трабант. Приликата е почти 100% !
  • #1
    ghjghj ( преди 15 години )
    Ей сега вече разбрах от къде са крали дизана на МИНИ КУПЪРА! От Трабант. Първия Мини Купър си е чист Трабант. Незнам дали Англичаните са крали от Германците или обратното но колите са почти като 2 капки вода.
fallback
Последни